Numeroase specii de peşti înghit resturi de plastic, spun cercetătorii de la Universitatea California şi de la Acvariul din San Francisco într-un studiu apărut în revista britanică ”Proceedings B of the Royal Society”.

Ingestia acestor resturi poate fi mortală şi poate cauza o acumulare de substanţe toxice de-a lungul întregului lanţ alimentar, în care fiecare prădător se hrăneşte cu animale care au ingerat aceste fragmente.

Cercetătorii au studiat reacţiile unui banc de anşoa de California (Engraulis Mordax) la o soluţie care conţinea resturi de plastic curate şi o alta cu resturi de plastic acoperite de alge.

„Bancurile de anşoa au reacţionat la mirosul resturilor din plastic ingerând mai mult”, au constatat cercetătorii. Rezultatele sunt similare cu cele obţinute atunci când aceştia se află în faţa hranei şi simt mirosul acesteia.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele constituie ”prima dovadă experimentală că peştii anşoa adulţi îşi folosesc simţul olfactiv pentru a căuta hrană” şi arată că amprenta chimică dobândită de resturile din plastic în mare îi determină pe peşti să le considere hrană.

Rezultatele confirmă ideea că animalele marine pot înghiţi plastic din cauza „unui mecanism chimicosenzorial” care îi induce în eroare.

În fiecare an, peste 8 milioane de tone de deşeuri din plastic sunt deversate în ocean şi cauzează moartea a aproximativ un milion de păsări marine, sute de mii de mamifere şi nenumăraţi peşti.

Potrivit ONU, dacă nu se iau măsuri şi se va continua în acest ritm, deşeurile din plastic vor depăşi numărul peştilor din oceane până în 2050.

AGERPRES