"Încă de acum patru săptămâni ne-am aplecat foarte atent asupra acestei probleme. Am avut discuţii, atât cu ANRE, cât şi cu Consiliul Concurenţei, pentru că au fost semnalate posibile aspecte de concurenţă sau neconcurenţă. Am cerut domnului Havrileţ (preşedintele ANRE – n. r.) să facă o analiză să zică dacă sunt decizii pe care trebuie să le luăm. Am avut discuţii cu directorul OPCOM şi am analizat să vedem care sunt problemele, să vedem de unde apar preţurile şi anomaliile din preţuri. Am observat că, în iunie, la toate contractele pentru furnizorii de ultimă instanţă, din motive pe care nu le cunosc, s-a luat decizia la ANRE să fie amânată această licitaţie", a spus Petcu. 

Potrivit acestuia, problema este că toate aceste companii, care nu au încheiat contractele bilaterale, s-au dus cu toată această cantitate şi cumpără energia din Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU). 

"Este pentru prima dată când într-o piaţă secundară avem aproape 45% din cantitatea de energie consumată tranzacţionată pe PZU. Am înţeles că de acolo provine problema. Sperăm ca ANRE să demareze cât mai repede această procedură de licitaţie pentru ca toţi aceşti furnizori să aibă contracte bilaterale fără să mai vină cu cantităţile suplimentare pe PZU", a mai arătat ministrul Energiei. 

El a precizat că joi consumul a fost de aproape 8.000 MW, la fel ca în perioada de iarnă. 

"Este o vară caniculară şi secetoasă, avem temperaturi record şi consumurile pentru climatizare cresc foarte mult în această perioadă şi avem consumuri mari, aproape 8.000 MW am avut ieri, cam la fel cu perioada de iarnă. România, în toată această perioadă, a avut capacitatea să producă suficientă energie pentru consumul propriu. Am şi exportat. Suntem exportatori de energie", a mai arătat Petcu. 

AGERPRES