Reporter: Ati scris, predat si acordat consultanta in management de-a lungul ultimilor 60 de ani. Ati spus ca managementul reprezinta una dintre cele mai importante inovatii ale secolului trecut. De ce? Ce datoreaza societatea acestei discipline?
Peter Drucker: Cuvantul “management” a aparut in 1911. Inainte, toata lumea presupunea ca proprietarul conduce afacerea. Inainte de Primul Razboi Mondial, J.P. Morgan a inventat managementul ca profesie in America, Japonia si Germania. Managementul este o noua functie care a facut posibila o noua societate, o societate a organizatiilor.
Reproter: De la publicarea cartii de capatai, “Practica managementului”, ati educat managerii cu fiecare noua lucrare. Care este mesajul dumneavoastra pentru managerii secolului al XXI-lea?
Peter Drucker: Pun mereu aceleasi intrebari, indiferent daca am de-a face cu o afacere, o biserica sau o universitate. Prima intrebare este: Care este afacerea ta? Ce incerci sa realizezi? Ce te face diferit? A doua intrebare este: Cum definesti rezultatele? Aceasta este o intrebare foarte grea, mult mai grea in sectorul non-profit. In sfarsit, in al treilea rand, intreb: Care iti sunt principalele competente? si care este legatura dintre ele si rezultate? De fapt, in asta consta toata filozofia, iar intrebarile sunt aceleasi.
Reporter: Intr-o epoca a organizatiilor, cum ne putem asigura ca exista un numar suficient de manageri sau lideri competenti?
Peter Drucker: Aceasta intrebare a primit raspuns acum 350 de ani, odata cu reorganizarea scolilor medicale din Olanda si Scotia. Trebuie sa stabilesti anumite standarde, sa dai oamenilor competenta de a manui anumite unelte si sa raspunzi la cele mai importante intrebari. scoala medievala incepea prin a intreba cum pot fi educati lideri in domeniul medical. Este o abordare gresita. Trebuie sa te intrebi cum inveti oamenii normali sa puna un diagnostic bun. La ce intrebari ar trebui sa raspunda? Ce fel de evidente ar trebui sa pastreze? Ce fel de feed-back le este necesar? Acelasi gen de intrebari conteaza pentru o scoala de management sau pentru orice alta profesie. Ca sa fiu foarte direct, eu nu cred in lideri. Toata discutia despre lideri este un nonsens periculos. Sunt foarte nefericit ca, dupa ce secolul al XX-lea a produs personaje precum Hitler, Stalin sau Mao ca mari lideri, lumea doreste mai multi lideri. Ar trebui sa ne intrebam care le sunt valorile si daca putem avea incredere in ei, nu daca au carisma. Am avut parte de prea multa carisma in ultima suta de ani.
Reporter: Daca sunteti atat de sceptic privind leadership-ul, ce parere aveti despre managerii proeminenti care au aparut pe scena in ultimii ani? si, in aceeasi ordine de idei, despre sumele exorbitante pe care acesti oameni le primesc pentru munca lor?
Peter Drucker: Sunt destul de batran pentru a-mi aminti de Franklin Delano Roosevelt si Harry Truman. Roosevelt a fost un mare lider, dar Truman a fost cel mai bun presedinte al Statelor Unite. Nu a fost o personalitate impunatoare, din contra. Toata lumea l-a subestimat, chiar si el insusi. Asadar, nu vad sensul super-managerilor. In ceea ce priveste salariile, cred ca este scandalos. J.P. Morgan a spus, in 1960, ca orice organizatie in care conducerea de la varf primeste de douazeci de ori mai mult decat lucratorul mediu este o organizatie prost condusa. Refuza sa investeasca in astfel de companii. Directorii generali pe care i-am cunoscut – si am cunoscut destul de multi – nu se credeau supraoameni. Au construit echipe si erau lideri de echipe.
Reporter: Putem aplica ideea de lider unei natiuni? Cum vedeti actualul rol asumat de America in relatie cu restul lumii?
Peter Drucker: Din fericire, America nu mai este dominanta. Exista inca dominatia militara, dar din punct de vedere politic sau economic nu mai dominam lumea, slava Domnului. China, India si Uniunea Europeana devin competitori importanti, iar America devine doar o putere printre altele. Va fi o galusca greu de inghitit, mai ales pentru ca a existat timp de 30 de ani iluzia grandorii. Se naste o noua economie in care America nu mai este nici macar cea mai importanta putere. Probabil ca acest titlu este mai potrivit pentru Uniunea Europeana. Punctul forte al Americii nu a stat doar in putere, ci in apararea unor anumite valori.
Reporter: Acum 30 de ani, ati inventat notiunea de profesionist al cunoasterii, iar acum acest gen de angajati sunt peste tot. Cum pot fi condusi acesti oameni?
Peter Drucker: Ma chinui de 30 de ani sa raspund la aceasta intrebare. Cum faci un astfel de “lucrator al cunoasterii” sa fie productiv? Cunostintele au, prin definitie, un inalt grad de specializare. Nimeni nu este foarte bun in foarte multe domenii. Asadar, acesti oameni a caror materie prima sunt cunostintele nu pot fi productivi decat daca sunt integrati intr-o retea de oameni asemenea lor. In al doilea rand, acesti profesionisti nu sunt oameni de echipa. Ca sa fie eficienti, trebuie protejati, trebuie sa fii ochii si urechile lor. De asemenea, nu vor sa devina sefi, ceea ce este complicat, pentru ca banii si laurii ajung la manageri. Trebuie sa dezvolti o cu totul alta filozofie de cariera pentru acesti oameni.
Reporter: In 1993, ati scris o carte numita “Societatea post-capitalista”. Puteti explica ce inseamna acest termen si cand, daca vreodata, vom intra in aceasta etapa?
Peter Drucker: Ne aflam deja in societatea post-capitalista. Am trecut granita societatii bazate pe informatie. Astazi, nimic nu este mai usor de obtinut decat banii, daca ai informatia corecta. Oricine cu un calculator, adica toata lumea din tarile dezvoltate, are acces direct la toata informatia din lume. Iar oamenii incep sa invete sa o foloseasca. In aceasta societate a cunoasterii, competitia nu se bazeaza pe bani, ci pe cat de bine poti folosi informatia.
Reporter: De-a lungul timpului, ati avut o atitudine critica la adresa guvernelor. Care este viziunea dumneavoastra privind rolul guvernelor in societatea post-capitalista?
Peter Drucker: stiti, unul dintre lucrurile pe care le invata cineva cand ajunge la varsta mea este sa nu faca predictii. Sunt sceptic in privinta oricarei institutii care nu are limitari sau constrangeri in ceea ce priveste puterea pe care o detine. Puterea fara autoritate este cel mai mare rau politic posibil. Guvernele trebuie constranse sa se limiteze la ceea ce pot face, pentru ca sunt foarte multe lucruri pe care nu le pot face. Sunt slabi executanti. Guvernele stabilesc reguli si, atunci cand incearca sa faca lucruri, acestea esueaza din simplul motiv ca aceste organizatii nu sunt capabile sa abandoneze. Se agata de lucruri pentru totdeauna, chiar si atunci cand falimentul este evident. Guvernele trebuie impinse inapoi in limitele in care se pot descurca.
Reporter: Exista astazi o groaza de intrebari privind directia in care se indreapta lumea. Care este opinia dumneavoastra despre acest subiect?
Peter Drucker: Ei bine, cred ca cine nu isi pune astfel de intrebari este orb si surd. Credinta in progrs pe care am mostenit-o din secolul al XVIII-lea s-a dus. Credinta intr-o lume dominata de natiunile vestice incepe sa paleasca. Puterile emergente – China si India – nu sunt in nici un caz vestice si nici nu vor deveni, asa cum a facut Japonia acum 150 de ani. Nu intelegem aceasta lume noua. Nu stim in ce masura Uniunea Europeana va deveni o uniune sau va ramane doar o confederatie de state separate.
Stim un singur lucru: lumea nu va mai fi dominata de o singura super-putere. Aceasta lume va fi unita de informatie, nu de putere.
“Managementul exista pentru organizatie. Este servitorul organizatiei. Orice management care uita acest lucru va provoca doar daune organizatiei.”
Carte de vizita
• Peter Drucker s-a nascut in 1909, in Austria. A studiat dreptul in Germania, a plecat in Anglia pentru a scapa de pricolul nazist, apoi s-a mutat in America.
• In 1945, cartea sa, “Conceptul de corporatie”, bazata pe studierea, timp de doi ani, a General Motors, a devenit un bestseller.
• Din 1971, preda managementul la Claremont Graduate University in California si, de-a lungul unei cariere ce se intinde pe sase decenii, a fost jurnalist, profesor, consultant si autor a peste 35 de carti.
• Ultima sa lucrare se intituleaza “Drucker cel de zi cu zi: Trei sute saizeci si sase de zile de introspectie si motivare si a duce la bun sfarsit lucrurile bune”.