Ministrul ungar acuză Bruxelles-ul

Politicianul a subliniat că această măsură afectează o treime din importurile de țiței ale Ungariei și 40-45% din importurile Slovaciei, reprezentând un risc considerabil pentru securitatea aprovizionării cu energie.

În plus, embargoul a fost completat de oferta Croației pentru transportul prin Adriatică, iar țara balcanică a profitat de situație, majorând repetat taxa de tranzit și fiind dispusă să încheie doar contracte pe termen scurt, a explicat Péter Szijjártó.

Ministrul a subliniat că Ungaria nu trebuie să fie constrânsă de Bruxelles sau Zagreb în ceea ce privește rutele de achiziție a resurselor energetice, deoarece Ungaria nu impune condiții altora. În timp ce termenul „solidaritate” este frecvent utilizat în discursul politic european, a adăugat el, un candidat la aderare încearcă să complice situația pentru două state membre ale UE, iar un al treilea profită de această situație, fără ca Bruxelles-ul să reacționeze.

Referindu-se la Ucraina, șeful diplomației ungare a afirmat că orice critică legată de poziția corectă față de ucraineni este neîntemeiată, având în vedere că, în ciuda embargoului asupra țițeiului și a „suprimării drepturilor minorității maghiare din Ucraina Subcarpatică”, Ucraina primește din Ungaria 42% din necesarul său de energie electrică. Ungaria a primit peste 1,3 milioane de refugiați, iar aproximativ 1.500 de instituții sunt frecventate de copiii acestora.

Péter Szijjártó a afirmat că, atâta timp cât situația actuală persistă, nu se poate justifica plata miliardelor de euro din Instrumentul european pentru pace.

„Este mai degrabă tragic decât amuzant că se numește astfel”, a adăugat el, explicând că din acest fond statele membre ale UE care furnizează armament Ucrainei își pot recupera o parte din costurile acțiunilor lor eroice din banii contribuabililor.

În ultimii doi ani și jumătate, aliații noștri occidentali au furnizat arme în Ucraina în valoare de sute de miliarde de euro, dar țara nu a înregistrat succese pe câmpul de luptă, „iar rușii avansează zi de zi”.

„Cred că, fiind printre puținii din Europa care pot vorbi cu toată lumea, sarcina noastră este să ajutăm la redeschiderea canalelor diplomatice și la reluarea dialogului”, a adăugat Szijjártó.

Ministrul spune că își dorește o relație bună între Ungaria și America

Ministrul a exprimat dorința de a avea o relație bună între Ungaria și America, dar a menționat că aceasta depinde de o „condiție personală” de cealaltă parte a oceanului, numită Donald Trump. Dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA, relațiile dintre Ungaria și America ar putea ajunge din nou la un punct culminant. În schimb, dacă democrații rămân la putere, „nu ne putem aștepta la prea multe lucruri bune”, nu doar în ceea ce privește relațiile bilaterale, ci și în ceea ce privește pacea sau războiul.

Péter Szijjártó consideră că cel mai mare succes al politicii externe ungare este că, „în afara bulei transatlantice”, Ungaria este percepută ca fiind rațională, pragmatică, respectuoasă și abordând problemele cu bun simț, iar ungurii sunt priviți favorabil în lume.