Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a efectuat o vizită în Kazahstan, acolo unde a susținut și o declarație e presă în care a anunțat că Ungaria nu va susține sancțiuni care să vizeze livrările de petrol și gaze rusești.
Potrivit ministrului ungar, livrările de petrol și gaze rusești către Ungaria ajută la funcționarea economiei Ungariei și că sancțiunile impuse în acest context compromit securitatea energetică a țării, anunță MTI.
Ministrul ungar Peter Szijjarto a mai spus că cele aproximativ 20.000 de tone de petrol rusesc care ajung zilnic în Ungaria prin conducta Druzhba reprezintă aproximativ 65% din necesarul de petrol al Ungariei, adăugând că nu există alte rute alternative de aprovizionare care ar putea înlocui aceste livrări.
„Nu ne interesează ce cred oamenii din Est sau Vest. Aceasta este o problemă reală care ţine de securitatea energetică deoarece în prezent este fizic imposibil ca economia să funcţioneze fără petrol rusesc„, a spus Peter Szijjarto.
De asemenea, oficialul ungar a mai spus că țara sa susține diversificarea surselor de aprovizionare cu energie a Europei și a făcut progrese în acest sens, subliniind că importurile de petrol din Kazahstan au crescut. Acum, aceste importuri reprezintă 16% din consumul total al Ungariei.
UE urmează să impună noi sancțiuni Federației Ruse
Șeful diplomației europene a anunțat că blocul comunitar urmează să impună noi sancțiuni Federației Ruse, asta după ce țara condusă de Vladimir Putin a invadat Ucraina la finalul lunii februarie. Într-o declarație făcută luni, Josep Borell a spus că există probabilitatea ca printre aceste sancțiuni să se regăsească și un embargo asupra achiziţionării de petrol rusesc.
Uniunea Europeană speră să adopte cea de-a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE, a declarat luni șeful diplomației blocului comunitar.
În cadrul unei conferințe de presă la Panama City, acolo unde a efectuat o vizită oficială, șeful diplomației europene a declarat că blocul comunitar speră să reducă exporturile de energie ale Rusiei, pe fondul deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, la data de 24 februarie.
Comisia Europeană, ramura executivă a Uniunii, ar trebui să propună săptămâna aceasta pachetul de sancțiuni UE, printre care s-ar putea număra și un embargo cu privire la achiziționarea de petrol rusesc. Chiar dacă măsura ar afecta destul de mult veniturile Rusiei, statele membre ale Uniunii Europene au păreri diferite cu privire la aceasta, arată Reuters.
Josep Borell a mai spus că speră ca blocul comunitar să poată lua aceste măsuri cu scopul de a limita pe cât de mult posibil importurile. Totuși, el nu a ascuns faptul că nu a existat un acord în acest sens din partea țărilor membre ale blocului comunitar.
“Dar sunt încrezător că, cel puțin în ceea ce privește importurile de petrol, acest acord va fi posibil de acum până la următoarea reuniune a Consiliului”, a adăugat Josep Borell, cel care prezidează reuniunile Consiliului Afaceri Externe.