Peter Szijjarto, cel mai înalt diplomat al Ungariei a călătorit luni în Rusia pentru a participa la un forum internațional privind energia nucleară, subliniind legăturile strânse și persistente ale țării sale cu Moscova în contextul războiului din Ucraina.
Ministrul de externe Peter Szijjarto a ținut un discurs la sesiunea plenară de deschidere a forumului internațional ATOMEXPO, care se desfășoară pe parcursul a două zile în orașul Soci, stațiune de la Marea Neagră, potrivit site-ului evenimentului.
Forumul, intitulat „Primăvara nucleară”, se adresează industriei nucleare globale și servește drept „platformă de afaceri pentru a discuta despre starea actuală a industriei nucleare și pentru a stabili tendințele viitoare”, se arată pe site.
Peter Szijjarto a plecat din nou în Rusia
Într-o postare pe Facebook, luni dimineață, Szijjarto a declarat că participarea sa la expoziție va include discuții cu șeful companiei rusești de stat pentru energie atomică, Rosatom, cu privire la o extindere planificată, susținută de Rusia, a singurei centrale nucleare din Ungaria. El a declarat că proiectul este „în interesul strategic național și de securitate națională al Ungariei”.
„Criza energetică globală înseamnă că este de o importanță fără precedent pentru o țară să fie capabilă să producă energia de care are nevoie. Centrala nucleară de la Paks joacă un rol cheie în securitatea noastră energetică”, a scris Szijjarto, relatează abcnews
Călătoria a fost cel mai recent semn al legăturilor diplomatice și comerciale continue ale Ungariei cu Rusia, care i-au derutat pe unii lideri europeni, în timp ce războiul din Ucraina se apropie de nouă luni. Szijjarto a fost ultima dată în Rusia în octombrie pentru negocieri pe tema gazelor naturale cu compania energetică de stat rusă Gazprom, o vizită pe care ministrul ceh de externe Jan Lipavsky a calificat-o drept „scandaloasă”, deoarece unii dintre cei prezenți erau „persoane care se află pe o listă de sancțiuni (ale Uniunii Europene)”.
Legături diplomatice strânse între Ungaria și Rusia
Guvernul Ungariei, condus de premierul Viktor Orban, a urmărit legături diplomatice și economice strânse cu Moscova și a încercat să își protejeze aprovizionarea cu petrol și gaze rusești – de care este puternic dependentă – în timp ce alte țări europene au urmărit să își taie importurile de energie rusească pentru a pedepsi Kremlinul pentru războiul din Ucraina.
Orban, considerat cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin în UE, a făcut un lobby viguros împotriva sancțiunilor UE împotriva Moscovei, susținând că acestea au dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie care afectează mai mult economiile europene decât Rusia.
Luni, Szijjarto a insistat asupra faptului că „nicio sancțiune de orice fel nu poate limita aprovizionarea cu energie a Ungariei, deoarece unul dintre principiile de bază ale strategiei energetice a țării noastre este că mixul energetic este o competență națională exclusivă”, potrivit agenției ungare de știri de stat MTI.
Săptămâna trecută, Szijjarto s-a întâlnit cu șeful Rosatom, Alexei Likhachev, în Uzbekistan, cu ocazia unui summit al Organizației Statelor Turcice, pentru a discuta despre proiectul nuclear Paks, o extindere de 12 miliarde de euro (12,3 miliarde de dolari) care implică construirea a două noi reactoare nucleare. Lucrările urmează să fie efectuate de Rosatom și finanțate cu un împrumut de 10 miliarde de euro (10,2 miliarde de dolari) de la o bancă de stat rusă.
Premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin au convenit asupra proiectului în 2014, dar acesta a suferit numeroase întârzieri și probleme legate de autorizații. Criticii proiectului spun că acesta face ca Ungaria să devină mai dependentă din punct de vedere financiar și politic de Rusia și prezintă riscuri de mediu și de siguranță.