La o conferință de presă susținută după consultări alături de ministrul turc de externe, Péter Szijjártó a pledat pentru achitarea cât mai repede Turciei de către Bruxelles a sumei de șase miliarde de euro, asumată în cadrul acordului de migrație din 2016.
Potrivit Turciei, Uniunea Europeană a plătit până în prezent 3,8-3,9 miliarde de euro, în timp ce Bruxelles-ul susţine că UE a plătit cu ceva mai mult de patru miliarde de euro. Uniunea Europeană trebuie să își îndeplinească obligațiile asumate în acest acord, deoarece numai atunci se poate aștepta în mod justificat ca Turcia să țină sub control cele patru milioane de imigranți, aflați pe teritoriul său, a subliniat șeful diplomației ungare, care a adăugat: ”Nu trebuie să riscăm alte valuri de migrație, joaca cu Europa este interzisă”.
”Dacă Ankara nu ar reține pe imigranți, în regiunea Balcanilor de Vest s-ar crea foarte repede o agitație, ceea ce ar însemna că la granița de sud a Ungariei ar apărea mai multe sute de mii de imigranți. Desigur, Ungaria își apără granițele sale, dar ar fi mai bine, dacă am evita un asemenea eveniment”, a afirmat Péter Szijjártó, care a precizat: ”Ungaria promovează o politică de migrație fermă, nu este dispusă să primească imigranți ilegali și îşi menține în continuare dreptul de a decide singură pe cine lasă să intre pe teritoriul său și cu cine dorește sau chiar nu dorește să coabiteze”.
Ungaria este pregătită să ajute
Ungaria este gata să ajute pentru ca relațiile dintre Uniunea Europeană și Turcia să devină și mai fructuoase, precum și pentru reglementarea pe calea negocierilor a conflictelor existente între Turcia și unele țări membre ale UE, a declarat Péter Szijjártó, care a arătat: Din cauza pandemiei cu noul coronavirus migrația a devenit o problemă și mai gravă, deoarece valurile de migrație numai reprezintă doar un risc din punct de vedere al securității, ci și un risc sanitar.
Migrația necontrolată amenință cu pericolul extinderii rapide a virusului. În contextul epidemiei cu coronavirus factorii politici ai lumii ar trebui să își dea seama că în domeniul cooperării internaționale ar trebui să vină vremea pentru respectul reciproc și a culturii cooperării, în locul atacurilor și reproșurilor reciproce.
Bruxelles-ul ar trebui să renunțe la dublul standard
Ungaria ar dori ca în relația dintre UE și Turcia să survină această perioadă. Bruxelles-ul ar trebui să renunțe la dublul standard și la ipocrizie, a spus ministrul ungar de externe. Péter Szijjártó și-a exprimat regretul că Bruxelles-ul promovează în continuare ”politica sa de migrație iresponsabilă” prin care, practic, ”stimulează iar și iar pornirea valurilor de migrație și acțiunile rețelelor traficanților de persoane”.
După consultările avute cu Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul de externe al Ungariei a fost primit de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Péter Szijjártó se va întâlni și cu ministrul turc al energiei, Fatih Dönmez, și cu directorul general al Semilunei Roșii, cea mai mare organizație umanitară din Turcia, Kerem Kinik.