Peter Szijjarto anunță o politică pro-extindere din partea Ungariei
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, susține că, de la 1 iulie, Ungaria plănuiește să devină „cea mai pro-extindere preşedinţie a Uniunii Europene din toate timpurile”. Totuși, oficialii ungari plănuiesc și anumite schimbări.
Peter Szijjarto a subliniat că negocierile de aderare se vor axa pe performanța efectivă a țărilor candidate. Spre deosebire de capitularea în fața presiunii politice, conform informațiilor oferite de MTI.
Începând cu 1 iulie, Ungaria va prelua președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Funcția revine, pe rând, tuturor statelor membre UE.
Szijjarto a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă. Aceasta a avut loc după reuniunea Consiliului de Asociere UE-Georgia.
„Nu vom permite ca procesul de aderare al anumitor ţări să fie legat în mod artificial de al altora.
Nu vom permite ca procesul de aderare al vreunei ţări cu rezultate mai bune să fie luat ostatic de al celor ce rămân în urmă”, a declarat Szijjarto.
Ministrul ungar a evidențiat că implicarea unei țări candidate într-un conflict armat nu va influența în mod favorabil negocierile de aderare.
El a precizat că Uniunea Europeană nu ar trebui să aducă în interiorul său niciun conflict armat.
Din punctul său de vedere, procesul de extindere ar trebui să vizeze consolidarea stabilității și progresului pașnic dincolo de granițele actuale ale UE. Totul, fără a introduce riscul unui conflict armat în cadrul blocului comunitar.
Ungaria va oferi ajutor Serbiei, Muntenegrului, Bosniei, Georgiei şi Moldovei. Pentru Ucraina, se mai discută
Conform declarațiilor lui Peter Szijjarto, președinția ungară a Consiliului UE va căuta să sprijine Serbia în demersul de a deschide noi capitole de negociere.
Ungaria vrea să susțină și Muntenegrul în finalizarea unui număr mai mare de capitole. Totodată, pentru Bosnia, Georgia și Republica Moldova va urmări să inițieze procesul de negociere pentru aderare.
„UE are nevoie de noi state membre care pot aduce impulsul şi prospeţimea atât de necesare, precum ţările din Balcanii de Vest, Georgia sau Moldova”, a declarat Szijjarto.
Conform lui există o discrepanță între declarațiile publice ale unor state membre și ale liderilor acestora, care susțin extinderea, și acțiunile lor reale. Ministrul susține că, de fapt, aceștia interpun obstacole în procesul de aderare la UE.
Potrivit reprezentantului din Budapesta, Uniunea Europeană ar trebui să-și grăbească procesul de integrare. Totul, pentru a preveni extinderea influenței altor țări, inclusiv a Rusiei.
El a explicat că marile puteri vor căuta să își extindă influența în țările care nu sunt integrate în blocuri regionale.
În legătură cu procesul de aderare a Ucrainei la UE, Szijjarto a subliniat că următoarea fază, stabilirea unui cadru de negociere, necesită decizii unanim acceptate.
Prin urmare, el a subliniat că Ungaria are oportunitatea să-și susțină propriile interese. În special cele legate de drepturile maghiarilor din Transcarpatia.
„Ucraina va putea spune că drepturile minorităţii maghiare sunt respectate dacă ea revine la starea lucrurilor din 2015”, a precizat Szijjarto.