Ungurii şi-au dezvăluit adevăratul plan: Cerem să fie redate…

UE, Ungaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începerea războiului. Acesta a spus care sunt condițiile pentru ca Budapesta să aprobe acordarea ajutorului pentru Kiev.

Peter Szijjarto, prima vizită în Ucraina de la începerea războiului

Luni, pe 27 ianuarie, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începerea războiului. Acesta a subliniat că autoritățile de la Kiev trebuie să acorde mai multe drepturi minorității maghiare din această țară pentru ca relațiile dintre Kiev și Budapesta să se îmbunătățească.

Omologul ucrainean al lui Szijjarto, Dmitro Kuleba, a anunțat că cele două părți au convenit să finanțeze o comisie bilaterală. Aceasta ar fi menită să rezolve, în termen de zece zile, dezacordurile dintre cele două părți.

Kuleba a spus însă că atmosfera întâlnirii a fost „deschisă, sinceră” şi „constructivă”. Ministrul ucrainean de Externe a subliniat că ambele delegații și-au arătat dorința de a „soluţiona această problemă cu bună credinţă”.

În luna decembrie, Guvernul ungar a utilizat dreptul de veto în cadrul Uniunii Europene. Astfel, a împiedicat aprobarea unui pachet de asistență financiară pe termen lung în valoare de 50 de miliarde de euro, propus de Bruxelles pentru Ucraina.

Această sumă urma să fie direcționată către Kiev în decursul următorilor patru ani. Discuțiile privind aprobarea acestor fonduri vor fi reluate în cadrul reuniunii Consiliului European. Aceasta este programată pentru data de 1 februarie.

Peter Szijjarto a spus care este motivul invocat de Budapesta pentru opoziția sa privind ajutorul acordat Ucrainei.

 „Cerem să fie redate comunităţii naţionale maghiare din (regiunea ucraineană) Transcarpatia drepturile pe care aceasta le avea deja în 2015”, a declarat el, citat de portalul de ştiri ungar telex.hu.

Ministrul de Externe din Ungaria (SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter)

Kievul vrea ca ucraineana să devină singura limbă oficială din Ucraina

După demiterea președintelui prorus Viktor Ianukovici în urma revoluției din Maidan din 2014, Kievul a adoptat o serie de legi cu scopul de a consolida limba ucraineană ca singura limbă oficială și de comunicare publică în țară, în ciuda faptului că limba rusă este folosită în mod obișnuit în comunicarea zilnică de către o mare parte a cetățenilor săi.

Aceste măsuri legislative au avut, de asemenea, un impact asupra statutului altor limbi minoritare din Ucraina, precum maghiara și româna, notează EFE.

Una dintre cererile Ungariei vizează posibilitatea ca ucrainenii de origine maghiară să aibă acces la învățământul liceal în limba lor maternă și să utilizeze această limbă „fără restricții în învățământul superior, cultură, administrație publică și viața comunitară”, a subliniat ministrul ungar al afacerilor externe.

Se consolidează încrederea între Ucraina și Ungaria?

Ucraina are speranța că întâlnirea desfășurată luni în orașul Ujgorod din vestul Ucrainei va contribui la depășirea rezistenței Ungariei în ceea ce privește aprobarea pachetului european de ajutor pentru Kiev. Acesta urmează să fie votat în cursul acestei săptămâni.

Au fost făcuți pași încurajatori pentru restabilirea unei atmosfere de încredere între Ungaria și Ucraina. Se recunoaște însă că drumul de parcurs „este lung și va necesita mult efort”, a declarat Peter Szijjarto la încheierea a șase ore de discuții cu omologul său ucrainean. Acesta a adăugat că Ungaria este pregătită să depună eforturile necesare pentru această reconciliere, conform MTI.

Peter Szijjarto a afirmat că poziția Ungariei față de Ucraina a fost clară și consecventă în ultimii doi ani.

„Susţinem integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Condamnăm războiul şi dorim pace în vecinătatea noastră”, a spus el, făcând apel la reluarea eforturilor de restabilire a păcii în Ucraina.

„Ungaria este pregătită să continue să facă astfel de eforturi, pentru că ştim că vieţile pot fi salvate doar atunci când există pace”, a adăugat ministrul maghiar de Externe, citat de MTI.

Peter Szijjarto, amenințat cu moartea

Peter Szijjarto nu a vizitat niciodată Ucraina de la începutul invaziei ruse. A fost însă în mai multe rânduri la Moscova. În Ujhorod, unde trăiește o comunitate maghiară semnificativă, s-au întărit măsurile de securitate. Această măsură s-a luat după ce șeful diplomației maghiare a primit o scrisoare în care era amenințat cu moartea.

La întâlnirea dintre șefii diplomațiilor ucrainene și ungare a participat și șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak. Potrivit cotidianului britanic Financial Times (FT), Budapesta a transmis în acest weekend o nouă propunere către Bruxelles în cadrul negocierilor pentru deblocarea unui ajutor financiar destinat Ucrainei. Acesta urmează să fie discutat la summitul UE programat joi, la Bruxelles.

Guvernul ungar se declară dispus să aprobe alocarea de fonduri din bugetul UE pentru Ucraina. Impune însă condiția de a obține posibilitatea unei revizuiri a acestuia.