Petre Daea îi asigură pe români că s-au luat măsuri astfel încât România să aibă asigurată în acest an, cantitatea de grâu necesară consumului intern.

Astfel, potrivit ministrului, chiar dacă unele producții vor fi mai mici din cauza secetei, spre deosebire de anul trecut, populația țării nu are de ce să fie îngrijorată.

Ministrul Agriculturii a mai adăugat că s-a reușit deja adunarea producției de orz și mai sunt doar câteva procente până când se va realiza recoltarea totală la nivel național.

Referitor la situația grâului, Petre Daea spune că s-a trecut de 60% la recoltat, lucru care confirmă faptul că România are asigurată cantitatea de grâu pentru restul anului.

România are suficient grâu pentru 2022

„Ce vă pot spune sigur este că am reuşit să adunăm producţia de orz, mai sunt câteva procente până la recoltarea totală a întregii suprafeţe din România, deci producţia este la adăpost. Am trecut de 60% şi la recoltatul grâului şi ce avem până acum ne arată că vom avea, şi suntem siguri de acest lucru, cantitatea de grâu necesară consumului intern.

Nu o să vă dau producţiile, pentru că nu aş vrea să influenţez piaţă. O să vă comunic aceste producţii când se va încheia recoltatul şi întreaga producţie va fi în magazie închisă cu lacătul sau cu altceva pe dinafară”, a precizat ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă.

Petre Daea a fost întrebat ce diferență va exista între producția de orz de anul trecut, față de cea de anul acesta. În acest sens, ministrul a precizat că este vorba despre un procent de 20%. „Este o producţie mai mică cu 20%”, a precizat acesta.

Ministrul a mai vorbit și despre efectele secetei care a lovit mai multe zone din țară. Potrivit acestuia, cel mai distrus județ din țară la momentul actual este Vrancea, urmat de Galați, dar și de Buzău.

Petre Daea, despre cele mai afectate județe de secetă

„Este un mozaic de situaţii la distanţe foarte mici şi aceasta din varii motive: structura şi textura solului, care este diferită de la o parcela la alta, au ajuns cantităţi diferite de apă, au fost ploi neuniforme (…), de aici diferenţa de vegetaţie de la o parcelă la alta. Din cele 10 judeţe pe care le-am vazut, cel mai distrus, cel afectat este judeţul Vrancea, urmează Galaţi şi apoi Buzău”, a subliniat şeful MADR.

Ministrul nu a precizat însă care este suprafața totală afectat de secetă. Pe de altă parte, el a subliniat faptul că de la un moment la altul, există posibilitatea ca suprafețele să crească dacă ploile nu vor veni prea curând.

„Ca suprafaţă este greu de spus acum, pentru că această suprafaţă, dacă nu vin fronturi de ploi, şi nu vin din datele pe care le avem, suprafaţa va creşte”, a adăugat Petre Daea.