Petre Daea a anunțat că se vor introduce taxe vamale pentru cantitățile care depășesc un milion de tone
„Acordul de asociere care s-a validat în 2017 de către toate Parlamentele țărilor europene prevede foarte clar o accelerare a schimburilor comerciale. Nu mă puneți în situația să analizez decizia luată de Polonia și Slovacia. De precedentul acesta ne folosim să vedem Slovacia ce a făcut, a interzis intrarea în țară a grânelor unde au găsit reziduuri de pesticide”, a zis Daea.
Cerealele care intră în Ucraina nu conțin substanțe periculoase
Ministrul a adăugat că din datele primite de la ANSVSA privind verificările făcute la cerealele care intră în Ucraina a rezultat că acestea nu conțin substanțe periculoase.
După ce a fost întrebat dacă susține ideea de introducere de taxe vamale pentru cerealele din Ucraina, el a spus: „Categoric, da. Folosindu-ne de un articol foarte clar din acordul de asociere, în condițiile în care se depășește un contingent, imediat și noi suntem în această situație. Vă dau un exemplu, un milion de tone, este o propunere tehnică pe care am făcut-o. Propunerea nostră văzând prevederile din acordul de asociere aici se înscrie”.
„La un milion de tone intră automat prevederea din acordul de asociere”
„Dacă ai ajuns la un milion de tone intră automat prevederea din acordul de asociere, intră taxe vamale acolo (…) aceasta este abordarea noastră, în direcția aceasta mergem și ne proiectăm decizia”, a adăugat ministrul.
Petre Daea a menționat că din ceea ce știe, cantitatea actuală este de „800.000 și ceva” de tone.
Polonia și Ungaria au decis interzicerea importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-și proteja sectorul agricol, au anunțat sâmbătă guvernele celor două țări, potrivit Reuters. În urmă cu două zile, Slovacia a blocat vânzarea pe piață a cerealelor venite din Ucraina, după ce a descoperit pesticide interzise în UE într-un lot de grâu ucrainean.
Anunțul în privința Slovaciei a fost făcut de Ministerul Agriculturii din Slovacia pe 13 aprilie, potrivit unui comunicat de presă. Decizia autorităților slovace a fost luată după ce un lot de grâu din Ucraina, cu o greutate de 1.500 de tone „a fost confirmat cu un pesticid care nu este permis în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane”.
Ministerul Agriculturii din Slovacia, împreună cu instituțiile subordonate vor colecta mostre din toate cerealele și făina din Ucraina, care sunt deja depozitate în Slovacia, se mai arată în comunicat.
„Totodată, ŠVPS SR prin Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje informează toate statele membre UE despre lotul care nu îndeplinește cerințele de sănătate. Ministrul Samuel Vlčan îl va informa pe ambasadorul Ucrainei, Myroslav Kastran, precum și pe miniștrii agriculturii din România și Bulgaria despre situație în cadrul ședinței comune de mâine, care urmează să fie dedicată protecției piețelor împotriva importului de mărfuri ieftine din Ucraina. MPRV SR nu recomandă importul de cereale ucrainene și a produselor sale”, potrivit sursei citate.