Ministrul Agriculturii anunţă noi metode pentru a proteja recoltele de grindină
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a spus că recoltele României ar putea fi protejate de grindină și de alte fenomene meteo extreme cu ajutorul aviaţiei, al unui sistem cu baloane lansate în nori, dar şi cu ajutorul generatoarelor de la sol.
„Schimbările climatice sunt o realitate şi nu o ficţiune, iar prin sistemul acesta de combatere a grindinei şi stimularea precipitaţiilor, plecând de la dimensiunea cunoscută şi activată de câţiva ani cu acele rachete, acele degajări în norii respectivi, care determină preîntâmpinarea grindinei şi eliminarea distrugerilor posibile în momentul în care acestea apar, mai sunt încă trei componente.
Una este aceea a aviaţiei şi suntem în faza finală cu experimentele, avem şi proiectul pentru susţinere ca până în 2024 să avem echipajul necesar pentru a putea interveni. Un sistem nou, care este împrumutat de la francezi ca tehnică, văzut, agrementat, şi până la sfârşitul anului ne vom dota cu acele baloane pentru a putea fi lansate în nori.
Este pionierat în România. Şi evident, şi cu generatoarele de la sol pentru acei nori mai aproape de pământ, aflaţi la o înălţime mai mică, în aşa fel încât să completăm tot arsenalul de intervenţie, în condiţiile în care natura ne pune într-o asemenea situaţie”, a declarat, marţi după-amiază, Petre Daea, în cadrul Galei Fermierilor din România, eveniment organizat de PRIAevents, la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti, relatează Agerpres.
MADR va ajuta fermierii care au fost afectați de secetă
Vă amintim că, zilele trecute, Petre Daea a fost prezent la un eveniment de gastronomie sustenabilă, dedicat celebrării Zilei Internaţionale de Conştientizare Asupra Risipei şi Deşeurilor Alimentare, unde a fost întrebat dacă fermierii loviți de secetă vor primi ajutor din partea MADR.
El a spus că procesele verbale de constatare emise de comisiile de evaluare a pagubelor sunt așteptate până la data de 15 noiembrie 2022, precizând că aceste procese verbale îi vor ajuta pe fermierii afectați de secetă.
„În fiecare zi eu vă pun la dispoziţie buletinul nostru informativ care consemnează pe baza datelor pe care le primim de la comisiile judeţene care este situaţia concretă privind evaluarea pierderilor din agricultură.
Am spus-o şi o repet: seceta este un fenomen evolutiv, nu este ca un alt fenomen care să afecteze astăzi şi mâine ştii care a fost gradul de afectare şi pe ce suprafaţă, motiv pentru care aşteptăm aceste procese verbale de constatare, până pe data de 15 noiembrie, când comisiile stabilite prin ordinul prefectului evaluează la faţa locului care este starea de fapt şi ne transmit aceste date, iar noi vi le transmitem dumneavoastră. După cum vedeţi de la o zi la al alta apar date noi”, a declarat Petre Daea.
MADR a arătat că, până la data de 28 septembrie 2022, suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns la 715.802 hectare, în 38 de judeţe şi în Capitală.
Iată care sunt principalele culturi de toamnă care sunt afectate de secetă:
- 189.977 hectare de grâu și triticale
- 29.979 hectare de orz, orzoaică, ovăz, secară
- și 26.805 hectare de rapiță
Nici culturile de primăvară nu au scăpat de secetă:
- 271.398 hectare de porumb
- 135.006 hectare de floarea soarelui
- 23.129 hectare de soia
- și 20.530 de plante furaje