Ministrul Agriculturii a vorbit pe larg vineri, 7 aprilie, despre despăgubirile pentru secetă. El a spus că a fost transmis din 2 februarie la Comisia Europeană mecanismul pentru a lua aprobare, deoarece este vorba de un ajutor de stat. Petre Daea a arătat că, după aprobare, în 30 sau 35 de zile pot să ajungă banii la fermieri.

”Noi aşteptăm ca în zilele următoare să vină aprobarea, avem actul normativ, vom da drumul pe calea de aprobare juridică în aşa fel încât să vină şi aceşti bani, atât pentru culturile care au fost afectate anul trecut şi au fost însămânţate în primăvara anului trecut”, a spus ministrul.

Petre Daea: Peste 30-35 de zile pot să ajungă banii la fermieri

Întrebat când vor ajunge aceşti bani la fermieri, ministrul Petre Daea a precizat că acest lucru este în funcţie de aprobarea care va veni de la Comisia Europeană.

”De atunci, apreciem noi că în jur de 30, sau 35 de zile pot să ajungă banii la fermieri, funcţie de data la care va veni aprobarea de la Comisia Europeană pentru ajutorul de stat”, a mai spus el.

Vin bani de la Comisia Europeană

De altfel, tot vineri, ministrul Agriculturii a anunțat după întâlnirea cu fermierii care au protestat în Capitală, că a fost publicat pe site-ul ministerului actul normativ care stabilește modul de acordare a banilor de la Comisia Europeană. Este vorba despre cei 10 milioane de euro, care au fost dublați de la bugetul de stat.

Petre Daea a precizat că aceste sume se vor da numai fermierilor care aveau cereale pe stoc la 1 februarie și nu se dă niciun cent pentru comercianții de cereale. Potrivit ministrului, aceștia din urmă şi-au asumat acest risc legat de activitatea de comerț şi de aceea tot sprijinul se duce spre fermieri.

”De fiecare dată am dat sprijinul necesar şi trebuie să dăm şi îl vom da în continuare.

Este un moment greu, un moment în care conflictul armat şi zăngănitul armelor de lângă ţara noastră iată că a creat probleme deosebite fermierilor, prin acest aflux de cereale care vin în România şi care au pus într-o situaţie foarte grea pe cei care lucrează terenul şi nu au putut să valorifice întreaga producţie, sau au putut să o valorifice la preţuri mici, datorită situaţiei din Ucraina”, a spus Petre Daea.