Petre Daea, afirmații despre scandalul legumelor cu substanțe toxice

”Face ce trebuie, Ministerul și fermierii fac ce trebuie, cu excepția pe care ați văzut-o și, evident, la care nu putem să fim pasivi, spunând că din nefericire apar unele excepții care au fost mediatizate și au fost descoperite de instituțiile statului, dar acestea sunt cazuri izolate, pentru că în țară avem zeci de mii de fermieri care cultivă legume. Numai pe programul de tomate sunt peste 22.000 de fermieri.

Analizele se fac de către Autoritatea Sanitar-Veterinară și aceste analize se fac de către instituția statului”, a spus ministerul Agriculturii.

Cu toate astea, ANSVSA susține că face analize doar atunci când i se solicită.

”Sunt două lucruri separate aici. În primul rând, sunt două autorități ale statului, una este Autoritatea Fito-Sanitară și alta este Autoritatea Sanitar-Veterinară. Ceea ce au spus cei de la Autoritatea Sanitar-Veterinară este corect. Autoritatea Fito-Sanitară urmărește producția indigenă, urmărește produsele pe care le fac fermierii.

Există și legislație în domeniu, există și acest program care te obligă să ții evidența substanțelor pe care le folosesc, întrucât le plantele în general sunt și ele atacate de dăunători”, a mai spus Petre Daea.

,,Sunt sute de legumicultori oneşti, cu conştiinţă, care produc de zeci de ani legume sănătoase şi de calitate”

Legumicultorii din comuna Glodeanu Sărat, recunoscută ca una dintre cele mai importante zone de producție legumicolă din România, resping acuzațiile conform cărora roșiile din sere și solarii ar fi forțate să se coacă mai repede cu ajutorul substanțelor chimice interzise în țară.

Conform spuselor acestora, calitatea produselor lor este atestată de contractele încheiate cu importante lanțuri de magazine din România.

Declarațiile legumicultorilor din Glodeanu Sărat au apărut după ce Inspectoratul de Poliție Județean Buzău a anunțat că doi bărbați, din satul Pitulicea, comuna Glodeanu Sărat, sunt suspectați că au comercializat legume tratate cu substanțe toxice interzise în țară.

Primarul comunei Glodeanu Sărat a transmis un comunicat de presă în care a reafirmat faptul că produsele obținute în sere și solarii respectă în totalitate normele de siguranță alimentară. Această declarație vine după o întâlnire cu legumicultorii zonei.

„În cele patru sate ale comunei Glodeanu Sărat sunt sute de legumicultori oneşti, cu conştiinţă, care produc de zeci de ani legume sănătoase şi de calitate, în spaţii protejate, încălzite în sezonul rece. Producătorii cu suprafeţe importante au contracte cu supermaketuri bine-cunoscute din ţară, dovada faptului că legumele sunt sănătoase fiind faptul că acestea sunt verificate din punct de vedere fito-sanitar, în laboratoare avizate”, transmite primarul comunei Glodeanu Sărat, Neculai Stoica, printr-un comunicat de presă.

Afirmaţiile conform cărora legumele ar fi tratate excesiv nu sunt probate, susține primarul Neculai Stoica, legumele testate de autorităţile cu competenţe în domeniu neidentificând astfel de cazuri.

„Legumele din Glodeanu Sărat, în special roşiile, s-au bucurat de-a lungul timpului de aprecierea consumatorilor, fiind foarte căutate, gustoase şi sănătoase”, se arată în comunicatul transmis de primarul comunei Glodeanu Sărat, Neculai Stoica.

Legumicultorii afirmă că oamenii pot cumpăra cu încredere legumele produse la Glodeanu Sărat, iar folosirea substanţelor toxice nu este o practică în zonă.