În cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria, Petre Daea a vorbit despre producția de grâu din România. Ministrul susține că în 2022, producția este cu 15-18% mai mică decât cea de anul trecut.

Datele nu sunt însă complete, iar cifrele exacte ar urma să fie prezentate săptămâna viitoare, a mai spus ministrul. „Producţia de grâu este mai mică decât anul trecut, între 15% şi maxim 18% (mai mică) faţă de anul trecut”, a afirmat Daea, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Totodată, ministrul a mai vorbit și despre seceta din România, adăugând că foarte multe culturi de porumb, dar și de floarea-soarelui au fost afectate, situația fiind diferită de la o zonă la alta.

România va avea suficient ulei în 2022

Ministrul a fost întrebat la conferința de presă despre declarațiile făcute conform cărora România va avea suficientă producţie agricolă în acest an. În acest sens, Petre Daea a subliniat că România „va avea şi ulei” și a adăugat că populația trebuie să rămână liniștită.

„Şi va avea şi ulei. Linişte, linişte, linişte. Am văzut abordările acestea apocaliptice uneori, iertaţi-mă, pentru că sunt ministrul Agriculturii şi trebuie să introduc liniştea şi încrederea.

Am văzut o serie întreagă de abordări din astea apocaliptice: când începe pe ecranele de televizor că ia foc lanul, că auzi sirenele. Şi copiii în pântece se sperie”, a menţionat ministrul Agriculturii, într-un briefing susţinut la Palatul Victoria.

Petre Daea, despre efectele secetei

În ceea ce privește urmările secetei, ministrul susține că trei județe au fost grav afectate din țară, însă soluții vor fi găsite, asigură el.

„Aţi văzut ce s-a întâmplat şi ce prognoze erau la cultura grâului. Avem trei judeţe. Din toate celelalte, la cultura grâului, care au probleme din acest punct din vedere, s-au înregistrat aceste situaţii deosebit de grele.

E adevărat, pentru că aş ieşi din spaţiul realităţi dacă n-aş spune acest lucru: această secetă a pus mari probleme celor două culturi, mari probleme culturilor de prăşitoare de primăvară, înţelegând aici porumbul şi floarea-soarelui. Le inventariem, comisiile inventariază această situaţie.

Ce înseamnă această inventariere? Se duce Comisia cu specialiştii respectivi la faţa locului, vede suprafaţa – se cunoaşte de la APIA şi au metode suficiente tehnice şi rapide în aşa fel încât să cunoască suprafaţa, fac evaluările la fata locului”, a subliniat Petre Daea.