“În primul rând, mă abțin să comentez afirmațiile unor oameni care înainte de a vorbi ar trebui să se informeze adânc, să judece bine și apoi să dea drumul la limbă. Așa că nu le răspund în niciun fel! Dar eu vreau să vă fac cronologia activării și reactivării pestei porcine din România, ca să înțelegeți tot filmul acestui virus. La ora aceasta, în România s-au luat numeroase măsuri extraordinare pentru a se lupta cu acest virus care nu s-a născut în România, nu l-am fabricat noi, dar care, din nefericire, iată că a intrat în țara noastră și își face de cap. Semne erau. Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Letonia, Cehia și Ungaria au fost măturate.”, a spus ministrul Daea.
“În data de 31 iunie 2017, a apărut un focar într-o exploatație neprofesională, în apropierea Ucrainei, la doar 6 km de graniță. Imediat s-a intrat în dispozitiv de apărare în concordanță cu planul de contingență. De atunci au fost luate o serie întreagă de măsuri de modificare de acte normative pentru a înlesni lupta împotriva pestei, luptă pe care o duc toți conducătorii instituțiilor din județele respective și care se face pe baza planului de contingență. Dovadă că s-a acționat corect, rapid, în termen și la primul semn, o face decizia Comisiei Europene din 2016 care în data de 15 octombrie elimina zonele de restricții. Eu când m-am așezat pe scaunul răspunderii ministeriale am știut de existența pestei porcine în jurul nostru. Oamenii ăștia care ne critică acum vorbesc de parcă noi am chemat-o și am invitat-o în România. Cum a venit pesta porcină la noi? Datorită unei erori umane. Ce înseamnă eroarea umană? Un om nesăbuit care a eludat legile și a intrat în țară cu produse veterinare nesupuse controlului. A hrănit porcii și așa a apărut primul virus în România.
În 11 ianuarie 2018, virusul a reactivat, din nefericire. Iată, deși era liniște, lucrurile se puseseră sub control, virusul a apărut pe 11 ianuarie, la Satu Mare, în localitatea Micula. S-a acționat, s-a izolat și s-au luat măsuri. Tot la Satu Mare a reapărut un focar pe 13 martie. S-au activat structurile statului care se ocupă de aceste situații de urgență. S-au luat o serie întreagă de măsuri. Nenorocirea s-a întâmplat tot printr-o eroare umană, tot prin factorul om s-a ajuns aici. Din nefericire, stați puțin ca să-mi întorc paginile, pentru că eu am în fiecare zi filmul acestui virus în România… Da, în 20 mai 2018, cadavrul unui porc mistreț a fost descoperit la Satu Mare. Virusul a intrat în zona aceasta sălbatică. A fost evoluția înceată și ținută sub control, observați că aparițiile sunt la luni de zile.
Ce se întâmplă în Delta Dunării
Din nefericire, în data de 10 iunie, tot în vecinătatea Ucrainei au apărut patru focare la gospodăriile populației, în comuna Ceocăltoi. Datorită condițiilor specifice din zonă, știindu-se faptul că acolo, prin specificul zonei, în Delta Dunării fiind o altă abordare a spațiului respectiv, are o protecție specială datorită faptului că gospodăriile populației cresc animale în condițiile cunoscute, apariția pestei a fost virulentă, extraordinar de mare. Practic, în câteva zile, focarele s-au extins de la o zonă la alta, de la un teritoriu la altul, afectând întreaga zonă a Deltei Dunării, practic județul Tulcea.
Din nefericire, oamenii nu au înțeles gravitatea acestui virus, deși, deși, au fost comunicate. Comitetul local de combatere a bolilor a fost activat imediat, punând în operă aceleași măsuri aplicate și la Satu Mare și altele în plus, ținând seama de marea virulență a virusului. O parte dintre crescătorii de porci au început tăierea porcilor crezând că astfel lucrurile se opresc aici și că își protejează așa gospodăriile și animalele. Toate măsurile luate s-au făcut în baza normelor sanitar-veterinare, iar Ministerul Agriculturii a venit în sprijinul autorităților veterinare cu specialiști din alte zone ca să poată face față situației deosebite care era la acel moment.
Toți proprietarii au fost anunțați că vor primi despăgubiri pentru pierderile survenite. Din nefericire, unii nu au înțeles momentul acesta de răspundere totală pentru fiecare dintre noi, pornind de sus până jos. Eu am fost peste tot în aceste zone, încă din 2017, am fost și pe la vămi, dar nu am fost în focare pentru că nu am voie. Legea îmi interzice, sunt demnitar și nu am dreptul să intru în focare. În schimb, comunic aproape orar. S-au luat măsuri la nivelul Guvernului. Primul ministru a ordonat măsuri suplimentare, am modificat hotărâri de Guvern, s-a convocat de multe ori Comitetul Național al Situațiilor de Urgență, s-au dispus măsuri deosebite cu putere de legi, izolându-se zonele, angrenându-se forțe de la Ministerul Apărării, de la MAI și din toate structurile statului, dislocându-se dintr-o parte în alta forțe suplimentare pentru o intervenție rapidă și eficientă.
La Brăila am fost zilele trecute – nu mai țin minte data fixă că practic zilnic mă duc undeva. Acolo, într-un sat, un cetățean din focar a chemat doi muncitori din comuna Viziru să-i lucreze la casă. Pentru munca depusă le-a dat doi porci, știind că sunt bolnavi. Porcii au fost transportați într-o zonă care se află în apropierea unei locații cu 120.000 de porci. Vă dați seama ce inconștiență? Iată cum factorul om a mutat focarul de la o comună la alta!
De aceea au fost luate măsuri extraordinare și excepționale de control a mișcării animalelor și a oamenilor care se mișcă dintr-o parte în alta. Pe om îl vezi cum iese pe poartă, dar nu știi pe unde pleacă: poate o ia pe șosea, poate pe drum, pe o cărare dosită prin pădure, cu o mașină, cu o căruță… Ei trebuie opriți și controlați: ia stai băi băiatule, tu ai un porc în mașină, o bucată de carne? Sunt 20.000 de oameni angrenați în lupta cu pesta. La ora actuală sunt afectate opt județe: Bihor, Satu Mare, Sălaj, Brăila, Constanța, Galați, Tulcea și Ialomița. Cel mai grav e la Tulcea, iar mai delicat e în Ialomița și Brăila.
Eu am încredere în stat și în oameni. Cu toții trebuie să ne dăm mâna. Niciodată în viață nu m-am bucurat de răul cuiva, dar am sărit în eliminarea lui. Este momentul s-o facem cu toții pentru țară, dacă o iubim și iubim oamenii. Dacă vreți, asta este chemarea zilei! Doar faptele înving virusul. Practic… e ca în război”, a declarat Petrea Daea, în pentru PSnews.ro.