În cadrul unei dezbateri privind proiectul de Regulament privind instituirea unui cadru de certificare al Uniunii pentru absorbţiile de dioxid de carbon, Petre Daea a subliniat că toate reglementările trebuie să se circumscrie obiectivului de securitate alimentară în Uniunea Europeană, acesta fiind obiectivul de bază al Politicii Agricole Comune.
„România consideră că unele dintre cele mai importante aspecte necesare ale viitorului cadru de certificare sunt: stabilirea unor criterii de calitate clare şi transparente pentru monitorizarea carbonului sechestrat; clarificarea modului de aplicare a unor practici cuprinse în Regulamentul privind utilizarea terenurilor, schimbarea categoriei de folosinţă şi silvicultură (LULUCF), modalitatea de stimulare a acestora şi evitarea creşterii poverii administrative; soluţii tehnice pentru agricultură în vederea creşterii absorbţiei carbonului (activităţile de agromediu realizate de fermieri se pot înscrie în logica reglementărilor noastre); evitarea situaţiei în care certificatele de absorbţie a CO2 să devină un instrument activ pe piaţa funciară; certificatele de eliminare a carbonului să fie acordate fermierilor întrucât ei lucrează terenurile”, a declarat el.
România susține propunerea proiectului de regulament privind registrul unic
Ministrul a adăugat că este necesară identificarea posibilelor stimulente financiare corespunzătoare şi crearea de servicii de consiliere şi informare specializată pentru a creşte interesul fermierilor mari şi mici.
Cât despre dezvoltarea unor mecanisme private suplimentare de stimulare, pentru a remunera practicile agricole şi forestiere care încurajează absorbţia de carbon, Petre Daea a spus că România consideră că este necesară o evaluare mai amănunţită a riscurilor identificate de către Comisie.
„Este necesar ca sistemul de certificare a eliminării carbonului să fie credibil şi măsurabil. Susţinem propunerea din proiectul de regulament privind registrul unic, centralizat la nivel european pentru stocarea datelor privind eliminarea CO2”, a precizat acesta.
Petre Daea se află la Luxemburg
Marți, ministrul Agriculturii, Petre Daea, participă la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg, unde se discută teme de maxim interes pentru producătorii agricoli din România, potrivit unui comunicat al MADR.
Principalele teme discutate sunt situaţia pieţelor agricole în urma invadării Ucrainei, planurile strategice ale Politicii Agricole Comune, oportunităţile bioeconomiei în contextul provocărilor actuale, agricultura carbonului.
În urma comunicărilor din partea Comisiei, miniştrii au avut o dezbatere de orientare cu privire la aspectele agricole şi forestiere ale propunerii de regulament referitoare la certificarea eliminărilor de dioxid de carbon.
De asemenea, Consiliul va dori să aprobe concluzii privind oportunităţile oferite de bioeconomie în contextul provocărilor actuale, în mod deosebit cele care vizează zonele rurale.
În cadrul întâlnirii, oficialii europeni vor schimba opinii cu privire la situaţia actuală a planurilor strategice ale statelor membre în cadrul Politicii Agricole Comune pentru perioada 2023-2027