Un ordin al ministrului Petre Daea, publicat în Monitorul Oficial pe 18 martie 2019, interzice creşterea a mai mult de 5 capete de porci fără înregistrare și autorizare de la oficiul registrului comerțului, înregistrare în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor și înregistrată sanitar-veterinar. Până la emiterea acestui ordin, gospodarii puteau crește până la 20 de porci fără a fi nevoiţi să se înregistreze oficial.
„Începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploataţie nonprofesională, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale”, se arată într-o informare a Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa. Cei care au însă peste cinci capete de porcine vor fi incluși la categoria „exploataţii comerciale de suine” şi vor trebui să se înregistreze la Registrul Comerţului, deci să se fiscalizeze.
Ordinul vine după ce România s-a confruntat cu o epidemie gravă de pestă porcină africană care i-a obligat pe români să accepte decizia autorităţilor și să-și sacrifice animalele pentru a preveni răspândirea virusului. România este țara cu numărul cel mai mare din Europa la capitolul porci crescuți în gospodăriile individuale.
„Ordinul MADR nr.224/2019 nu restricționează sub nicio formă creșterea porcilor în gospodăriile populației, ci reglementează din punct de vedere tehnic dimensiunile exploatațiilor în vederea înregistrării tuturor efectivelor de porcine, urmărind totodată mișcarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea”, se spus Ministerul Agriculturii. „Exploatațiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistență destinate autoconsumului și nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite. Deținătorii de exploatații agricole cu un număr cuprins între 6 și 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depășesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine și se înregistrează la Registrul Comerțului, în Sistemul Național de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate și sunt autorizate sanitar – veterinar”, a mai precizat Ministerul Agriculturii