Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) caută alternativă la utilizarea neonicotinoidelor pentru tratamentul seminţelor de rapiţă, floarea soarelui şi porumb, iar în acest sens au fost depuse dosare de omologare pentru două produse, a anunţat ministrul Agriculturii, Petrea Daea, la întâlnirea cu comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate şi siguranţă alimentară.
Potrivit unui comunicat al MADR, Petre Daea a prezentat comisarului punctul de vedere al asociaţiilor de producători agricoli şi de seminţe în privinţa neonicotinoidelor, în condiţiile în care aceştia, de la apariţia Regulamentului 485/ 2013, ce interzice utilizarea a trei substanţe active din clasa neonicotinoidelor, au adresat MADR solicitări pentru menţinerea utilizării tratamentului seminţelor de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă pentru asigurarea competitivităţii agriculturii româneşti prin acordarea de autorizaţii temporare pentru utilizarea produselor de protecţie a plantelor pe baza acestor pesticide.
România a solicitat, începând cu anul 2014, derogări pentru tratarea seminţelor cu neonicotinoide în campania de primăvară.
"Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară a căutat soluţii alternative pentru folosirea neonicotinoidelor. Astfel, la secretariatul Comisiei Naţionale de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor s-au depus două dosare pentru două produse care sunt o alternativă la utilizarea neonicotinoidelor pentru tratamentul seminţelor de rapiţă, floarea soarelui şi porumb", a afirmat ministrul Petre Daea în acest context, transmite Agerpres.
Neonicotinoidele sunt pesticide sistemice, ceea ce înseamnă că sunt absorbite în fiecare celulă a plantelor, astfel încât toate părţile sunt otrăvitoare pentru dăunători. Cercetătorii susţin că aceste pesticide joacă un rol important în decimarea albinelor, fenomen înregistrat în ultimele decenii în toate ţările în care au fost introduse insecticidele pe bază de neonicotinoide.
Ministrul român al Agriculturii l-a primit joi, 19 octombrie 2017, la sediul instituţiei, pe comisarul european Vytenis Andriukaitis, alături de delegaţia comisarului european participând şi oficiali ai Reprezentantei Comisiei Europene în România.
Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au vizat pesta porcină africană, pesta porcină clasică, neonicotinoidele, dublul nivel de calitate al produselor agroalimentare, bunăstarea animalelor.
Şeful MADR a mulţumit reprezentanţilor Comisiei Europene pentru sprijinul acordat în combaterea focarului de pestă porcină africană confirmat la sfârşitul lunii iulie 2017 în România, într-o exploataţie de la periferia municipiului Satu Mare.
"Imediat după apariţia suspiciunii de pestă porcină africană, autorităţile veterinare judeţene, împreună cu celelalte autorităţi teritoriale implicate în controlul bolii, au luat toate măsurile de control necesare pentru stoparea răspândirii virusului, aşa cum prevede legislaţia europeană în vigoare, Directiva Consiliului 2002/ 60/ CE transpusă în legislaţia naţională şi a fost pus în aplicare planul naţional de contingenţă pentru pestă porcină africană. Comunicări despre confirmarea bolii au fost făcute imediat către Comisia Europeană (CE) şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). De atunci situaţia este stabilă, neînregistrându-se alte focare de pestă porcină africană", se precizează în comunicat.
La rândul său, comisarul european a apreciat modul în care România a gestionat această problemă şi a pus accentul pe importanţa unei comunicări corecte între toate părţile implicate, astfel încât să poată acţiona împreună ori de câte ori situaţia o impune.
În perioada 19-20 octombrie, comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate şi siguranţă alimentară, se află într-o vizită oficială la Bucureşti.