România are 9 milioane de tone de grâu

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a avut marți o întâlnire cu reprezentanții procesatorilor din industria de morărit și din industria de panificație, reprezentanții comercianților și ai distribuitorilor de pe piața cerealelor și cu membrii asociațiilor de fermieri.

În urma centralizării raportărilor din teritoriu, Petre Daea a anunțat că țara noastră a produs nouă milioane de tone de grâu, fiind astfel asigurat necesarul nostru de consum și necesarul pentru export. În plus, în circa 20 de județe, s-a început deja recoltatul de floarea-soarelui și de porumb.

„În deschiderea ședinței, ministrul a prezentat datele privind producția de grâu. Astfel, în urma centralizării raportărilor primite din teritoriu a rezultat o producție totală de 9 milioane tone de grâu, care asigură necesarul de consum al României, rămânând și cantități disponibile pentru export”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

La nivelul MADR s-a lucrat la o Ordonanță de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de procesare a cerealelor. În acest sens, Petre Daea a făcut apel la colaborare și implicarea celor prezenți la întâlnirea de marți în elaborarea unui act normativ solid, care să răspundă cerințelor sectorului.

„Rolul meu este de mediere și de punere de acord în înțelesul bun al cuvântului, astfel tot ce putem face este să ne gândim la interesul fiecăruia, dar nu trebuie să uităm interesul țării”, a declarat marți Petre Daea.

Seceta a distrus peste 400 de mii de hectare din România

Vă amintim că MADR a transmis luni că, vara aceasta, 400.000 de hectare au fost afectate de secetă. Sunt afectate culturi din 34 de județe, iar mai bine de jumătate din această suprafață a fost cultivată cu grâu și triticale. Deja au fost întocmite procese-verbale de constatare a pagubelor pentru cele 402.981 de hectare afectate de secetă.

Este vorba de culturi din 34 de județe: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Iași, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.

Au fost afectate culturile de grâu, triticale (206.705 ha), orz, orzoaică, ovăz, secară (33.235 ha), rapiță (31.714 ha), porumb (74.973 ha), soia (5.213 ha), mazăre (866 ha), floarea soarelui (34.341 ha), plante furajere (6.737 ha) și alte plante (8.986 ha).