Petre Daea critică PNRR. Nu este posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată
Declarația fostului ministru a venit după ce a fost întrebat ce părere are despre faptul că în PNRR nu există prevăzut niciun euro pentru irigațiile din România.
„Cu îngrijorare și cu regret. Cu îngrijorare pentru că n-am înțeles de ce foștii miniștri nu au putut să prezinte CE acel interes formidabil pentru Europa și pentru România, România este semnatară a pactului verde, și nu este posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată.
În al doilea rând, nu mi-am putut imagina ca agronom, ca inginer în domeniu, să nu ai argumentele tehnice pentru a fi prezentate la Comisie în așa fel încât să asiguri UE de două culturi extrem de importante”, a răspuns Petre Daea.
De asemenea, acesta suține că este vorba de culturile de soia, la care Europa este dependentă de importuri, și de culturile de porumb.
„În România, pe cele 2 milioane de hectare care ar putea fi irigate obligatoriu ar putea intra în asolament aproximativ 1 milion de hectare de porumb, care ar însemna o producție pentru România de 16 tone la hectare, ceea ce ar însemna în fiecare an cel puțin 16 milioane de tone de porumb, numai în sistemul irigat, fără să excludem suprafața de încă un milion și jumătate de hectare care se cultivă până la concurența suprafeței de 2,5 milioane, cât se cultivă în România, în așa fel încât România să rămână pe podiumul UE privind producția de porumb, așa cum a fost în perioada 2017-2018 și 2019”, a completat fostul ministru.
A fost prelungit programul naţional de reabilitare a sistemului de irigaţii
Amintim că ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat luna trecută că a fost prelungit programul naţional de reabilitare a sistemului de irigaţii principal, cu o alocare totală de 1,5 miliarde de euro de la 1,1 miliarde de euro.
„Vedem cum s-au schimbat lucrurile în acești ultimi 32 de ani dacă facem o analiză cu privire la sudul României sau în zonele cu un potenţial foarte mare agricol. Partea de sud, partea de sud-est, partea de est chiar este supusă unui proces continuu de deşertificare, de sărăcire a solului şi cred că este extrem de important ca măsurile pe care le vom lua în viitor să schimbe această direcţie, să putem să modificăm la 180 de grade situaţia în care ne aflăm astăzi şi practic direcţia în care se întâmplă aceste lucruri.
Nu este foarte uşor pentru că, din păcate, sunt componente ale unor mijloace prin care se pot combate efectele schimbărilor climatice şi mă refer aici la sistemul de irigaţii pe care îl aveam la nivel naţional şi era prezent pe o suprafaţă de aproximativ trei milioane de hectare în trecut, astăzi mai putem vorbi de o suprafaţă viabilă la irigat de un 1.300.000 de mii de hectare”, a explicat Adrian Chesnoiu.