Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost prezent la podcastul EVZ Play, România lui Cristache, unde a făcut anunțul mult așteptat de legumicultorii din România. Oficialul a anunțat, printre altele, revenirea în actualitate a unui proiect. Acesta fusese abandonat de miniștrii liberali, dar ar putea să devină o realitate din toamnă.
Mai exact, ministrul Agriculturii, Petre Daea a anunțat că vrea să „reînvie” proiectul Casei de Comerț Agroalimentar Unirea, proiectul ministrului din 2018, un instrument important în opinia sa.
Petre Daea: Avem grâu cât să dăm și la alții
„«Vremea aprozarelor a trecut…» Nu, nu e vorba de aprozare aici, e vorba de a interpreta corect ceea ce are țara la un moment dat și de a interpreta corect despre cum pot să fac eu să adun fructele, legumele, produsele agricole … Eu înviu casa de comerț agro-alimentar. Eu pun în mișcare acest instrument extrem de important”, a declarat Petre Daea.
În acest context, ministrul Agriculturii a declarat că a primit aprobarea premierului Nicolae Ciucă și a explicat procesul prin care legumele vor ajunge de la fermierii obișnuiți, pe rafturi și tarabe.
„Se iau produsele de la legumicultor, să fie un integrator pe piață, lanțuri de depozitare, de stocare, de sortare, de etichetare a produselor, astfel încât să intrăm și noi într-un program organizat, bine condus, ați văzut pe stradă, oriunde te duci, în ce parte o iei, sunt oameni în vârstă care așteaptă la poartă pe scaun în fața porții să vândă produsele pe care le scot în curte. E bine că le-au produs, dar e rău că nu le pot vinde. Produsele acelea pot fi depuse într-un circuit în mod organizat.”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Recolta nu este una dezastruoasă
În ceea ce privește seceta accentuată din acest an, Petre Daea spune că a afectat producția, dar recolta nu este una dezastruoasă.
„Avem grâu pentru consumul propriu, dar cât să dăm și la alții. Avem porumb, nu cât am avut anul trecut, vom vedea exact când recoltăm.”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Date temperaturile ridicate din această vară și cantitățile reduse de precipitații, unii români s-ai gândit să cultive legume și fructe mai puțin obișnuite în țara noastră precum kiwi, smochin sau chiar curmale. În județul Buzău, potrivit ministrului, sunt fermieri care testează deja specii exotice de fructe, alături de soiurile locale pe care le produc de mulți ani.
„Este loc pentru toată lumea!”, spune ministrul Petre Daea. „Însă să nu uităm de ceea ce ne trebuie nouă, ceea ce are țara nevoie. Dacă se tot încearcă lucruri noi, chestii de acest fel, și nu se reușește nimic, vom rămâne doar cu încercarea, ceea ce este păgubos”, a mai spus Petre Daea.