Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale Petre Daea a declarat că oscilațiile de temperatură afectează, în mod special, speciile pomicole timpurii. Oficialul a declarat că șocurile termice nu fac bine culturilor.
Temperaturile ridicate din această perioadă nu au creat deocamdată probleme culturilor agricole. Totuși, şocurile termice ar putea afecta negativ speciile pomicole timpurii, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD).
Va fi o situaţie mai grea pentru speciile de pomicole
„Pentru culturile semănate nu sunt probleme deosebite, ba dimpotrivă, ajută o asemenea temperatură, pentru că au răsărit plantele şi o parte din ele au înfrăţit, dar sigur apare şi atacul de boli, pe care trebuie să-l avem în vedere şi să intervenim cu mijloacele specifice. Va fi o situaţie mai grea, însă, pentru speciile de pomicole. Sper să nu se întâmple aşa, dar condiţiile acestea de temperatură ridicată va scoate din repausul vegetativ mugurii de rod la speciile de pomicole timpurii şi dacă apar temperaturi scăzute, sub trei grade, sigur vor fi afectate inflorescenţele şi de aici posibile pierderi. Deocamdată nu înregistrăm asemenea pierderi, dar temperaturile acestea ridicate pot să influenţeze negativ păstrarea inflorescenţelor la speciile pomicole timpurii.”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea.
La întrebarea dacă a mai întâlnit astfel de situaţii de-a lungul timpului, Daea a declarat următoarele: „De Bobotează erau minus 10 grade, iar acum să ai plus 10 sau chiar mai mult, chiar nu am întâlnit o asemenea situaţie”.
Șocurile termice nu fac bine culturilor
Ministrul a subliniat că, potrivit datelor pe care le primeşte de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), vremea va fi în continuare caldă şi umedă, dar nu vor lipsi oscilaţiile termice „care nu fac bine culturilor” .
„Primesc tot timpul informaţiile de la ANM, iar vremea în perioada următoare va fi în continuare caldă şi umedă, ceea ce nu e rău că este umedă şi nu este rău nici că este caldă, dar vârfurile de temperatură nu trebuie să se ridice atât de mult. Şocurile acestea termice – te culci cu temperatură de minus şi te trezeşti cu o temperatură pe plus, oscilaţiile acestea de temperatură nu fac bine culturilor şi în mod deosebit nu fac bine speciilor pomicole timpurii, cum sunt sunt caisul, piersicul, cireşul, cele care pleacă mai repede în vegetaţie”, a explicat şeful MADR.
Potrivit specialiștilor de la ANM, pentru perioada 21 – 27 ianuarie 2023, în cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, acestea fiind apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania şi Muntenia, local nordul, nord-vestul, estul, centrul şi sud-vestul Moldovei.