Așadar, fermierii din România vor primi încă un ajutor din partea Comisiei Europene pentru compensarea pierderilor celor afectaţi de importurile de cereale din Ucraina.
„Mâine (n.red. 30 martie) prin votul dat în Comitet, România va beneficia de prima tranşă din rezerva de criză. Am ţinut legătura mereu cu Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles şi am cunoştinţă că se va lucra la un nou mecanism de sprijin, pentru suplimentarea sumelor destinate ţării noastre, aşa cum a solicitat preşedintele României”, a declarat Petre Daea pentru agerpres.ro
Petre Daea se află în dialog cu Comisia Europeană
De asemenea, ministrul a explicat că este în dialog instituţional cu Comisia Europeană pentru stabilirea instrumentelor de sprijin pentru despăgubirea pierderilor înregistrare la culturile de primăvară din cauza secetei.
În acest caz, a spus ministrul primii bani vor fi distribuiţi fermierilor imediat după aprobarea ajutorului de stat de către CE.
„În respect pentru fermierii români facem tot ce trebuie pentru a ajunge la timp sumele ce li se cuvin. Lucrăm împreună cu partenerii de dialog la stabilirea metodologiei de aplicare. Ministerul Agriculturii a început în data de 10 februarie dialogul instituţional cu Comisia pentru stabilirea ajutorului de stat destinat despăgubirii pierderilor înregistrare la culturile de primăvară din cauza secetei. După agrementarea mecanismului cu Comisia vom pune în mişcare actul normativ pe care îl avem deja realizat în minister. Suntem pregătiţi şi estimez că plăţile se vor face în următoarele luni”, a mai spus Petre Daea.
Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că va recurge la rezerva de criză
Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că va recurge la rezerva de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, deblocând o sumă de 56,3 milioane de euro pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.
Astfel, a fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro.
Mai mult, Comisia Europeană autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat. Amintim că decizia a venit după ce fondurile mici alocate României au adus nemulţumiri în rândul fermierilor români care au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori.