Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a participat vineri la o întâlnire cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski. În urma întrevederii, oficialul de la București a prezentat măsurile luate de România pentru protejarea fermierilor din țara noastră.
Așadar, ministrul român al Agriculturii a subliniat că România ar putea primi o cantitate mai mare de cereale ucrainene, în contextul în care a rămas „singura poartă de intrare pentru import”.
„În condițiile în care România a rămas singura poartă de intrare pentru import mă aștept și ne așteptăm ca să apară în România, din dorința de a prelua produsele din Ucraina, o cantitate mai mare ca până acum. Deci o situație mai dificilă pentru țară, în condițiile în care ceilalți și-au închis granițele”, a declarat Petre Daea.
Petre Daea a prezentat măsurile luate pentru protejarea fermierilor din România
În ceea ce privește importurile, autoritățile române vor preleva probe din produse la vamă.
„Semnalul pe care l-a avut Slovacia, cu privire la identificarea într-un lot de 1.500 tone de grâu de depășire a pesticidelor, fiind un semnal de alertă, în privința importului am luat următoarele măsuri, iar Mikola le-a apreciat ca fiind corecte, și anume să prelevăm probe în vamă.
Aici sunt două aspecte, sunt birouri vamale în țată și acolo, și la frontieră. Pentru nevoia de a păstra fluidizarea traficului, în așa fel încât să facem două lucruri bune, să nu aglomerăm întrările în graniță, dar să ne asigurăm că produsul respectiv este în regulă. Până acum am procedat la prelevarea de probe la destinație, de data aceasta am considerat că este mai corect așa. Aceasta este măsura pe care am luat-o pentru produsele care se importă”, a completat ministrul.
Ministrul spune că situația va dispărea când Comisia va hotărî să se oprească importul
Ministrul a precizat că atunci când Comisia va hotărî să se oprească importul, „lucrurile acestea vor dispărea”. Totodată, Petre Daea a anunțat și măsurile luate de autoritățile române în ceea ce privește tranzitul produselor din Ucraina.
„Cu privire la transport am stabilit așa, să punem un sigiliu, chiar dacă are sigiliu mijlocul de transport, fie el rutier, feroviar sau barje. Sigiliul pus peste cel care există este siguranța noastră că îl putem urmări și va fi urmărit prin sistem și confirmat la destinație că a ajuns sub un sigiliu neviolat”, a mai spus Petre Daea.