Ministrul Daea a afirmat pentru România TV că „noi mâncăm sarmale, mămăligă şi cârnaţi, nu greieri, gândaci şi lăcuste”.

Într-o intervenţie la postul menționat anteior, ministrul Petre Daea a declarat că George Simion s-a orientat bine, referindu-se la meniul pentru nunta acestuia. „Dacă dădea greieri, pleacă nuntaşii. Am văzut meniul, se bazează pe produsele noastre româneşti, pe brânză, pe tomate, pe produsele româneşti pe care trebuie să le folosim şi, în acelaşi timp, să ne bucurăm de produsele pe care le fac românii noştri”, a spus Daea.

Ministrul Agriculturii susțină că România este departe de Thailanda, iar românii nu sunt încântați de consumul de insecte

Acesta a susținut ferm că românii „ să rămână la mâncare noastră, pe care o mâncau familiile noastre. Nici nu vreau să discut despre un asemenea produs, nu intră în farfuria mea vreodată şi nici pe alţii nu i-aşi îndemna să pună în farfuria lor aşa ceva, căutând senzaţional. Nu mă interesează alte popoare, România este departe de Thailanda, eu vorbesc despre românii noştri, nu cred că aţi saliva acum dacă aţi vedea un gândac în farfurie”, a mai spus Petre Daea.

„Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. Eu, de regulă, ca inginer agronom, combat gândacii, nu-i mănânc. Să ne întoarcem la mămăliga noastră”, a declarat ministrul Agriculturii.

Comisia Europeană a aprobat unele insecte pentru consumul alimentar

În 2021, Comisia Europeană a aprobat lăcustele pentru consum alimentar, iar anul acest au fost introdus în consumul de alimente și greierele. Pe lângă acestea, se poate consuma viermele galben de făină. Românii par reticienţi la consumul de insecte, motiv pentru care nici nu se găsesc pe rafturile supermarketelor din România.

În schimb, de când serviciile comandă online au crescut, românii au început să consume produsele asiatice, cum ar fi sushi-ul japonez, tăiţeii chinezeşti sau salatele cu creveţii vietnamezi.

În 30 de ani, carnea și peștele ar putea deveni un lux

Însă realitatea este cu totul alta. Carnea animală şi peştele ar putea deveni alimente de lux în următorii 30 ani.

Criza alimentară şi cea energetică, provocate ca urmare a încălzirii globale, a pandemiei şi războiului din Ucraina, împinge UE la măsuri disperate pentru a preveni foametea în viitorul apropiat.

Din cauza suprapopulării şi a cererii tot mai crescută de carne animală, producţia agricolă nu va face faţă, iar friptura ar putea deveni un lux ca şampania, a raportat Bloomberg în 2021. Avem insuficiente animale şi suprafeţe agricole pentru a satisface nevoile a 9 – 10 miliarde de oameni din 2050, iar producţia globală de alimente ar trebui să fie dublată.