Adio, Maestre! Artistul de neegalat al României a murit. Lumea muzicii populare plânge

doliu, lumanare

SURSA FOTO: Dreamstime

Doliu uriaș în muzica populară. Un maestru al folclorului autentic românesc s-a stins din viață. Recent, a fost dezvăluită și cauza morții marelui artist. Ce s-a întâmplat în ultimele clipe?

Doliu în muzica populară. A murit marele folclorist Petre Măsală

După o viață dedicată promovării și păstrării folclorului autentic românesc, Petre Măsală a încetat din viață la vârsta de 83 de ani.

Vestea trecerii sale în neființă a adus o profundă tristețe în lumea muzicii românești, dat fiind că era considerat unul dintre cei mai iubiți folcloriști.

La vârsta de 83 de ani, Petre Măsală s-a stins din viață. Născut în localitatea Stolnici din județul Argeș, el a fost expus tradițiilor și obiceiurilor populare românești încă din primii ani ai copilăriei sale.

La doar 15 ani, Petre Măsală s-a alăturat formațiilor de dansuri populare din zona sa, devenind dansator călușar. La vârsta de 22 de ani, el a devenit vătaf al călușarilor din localitatea sa natală, Stolnici.

„Petre Măsală este, actualmente, cel mai longeviv vătaf de Căluş din ţară, capabil să performeze – atât pe scenă, cât şi în vatra satului – şi să conducă grupul de căluşari din Stolnici, Argeş.

Acest lucru este dovedit nu numai de prestigiul de care se bucură în comunitate şi în zonă, ci mai ales de faptul că domnia sa continuă să formeze generaţii de dansatori, contribuind totodată la păstrarea şi transmiterea întregului complex ritual.

Personal, am avut privilegiul de a-l cunoaşte pe vătaful căluşarilor din Stolnici în anul 2011, când am propus colegilor din Comisia Naţională a Patrimoniului Cultural Imaterial din Ungaria ca acest grup să reprezinte România la întâlnirea internațională a purtătorilor de valori înscrise în patrimoniul UNESCO.

Am apreciat atunci nu numai calităţile de dansator – comentate elogios de specialiştii şi publicul maghiar – ci şi pe cele morale – modestie, tenacitate, dăruire – care fac din Petre Măsală un model pentru multe generaţii.”, a declarat prof. univ. habil. Narcisa Ştiucă despre regretatul artist.

Petre Măsală, un artist dedicat și premiat

Măsală a fost recunoscut drept un apărător dedicat și un promotor fervent al folclorului autentic românesc. A participat la numeroase festivaluri de acest gen, atât în țară, cât și în străinătate, alături de trupa de Călușari din Stolnici.

În urma acestor apariții, a obținut numeroase premii și recunoaștere pentru talentul și devotamentul său față de tradițiile populare românești.

Referitor la măiestria în dansul Călușarilor, unul dintre cele mai renumite dansuri populare românești, celebrul folclorist explica:

„M-am legat de mic să practic cu sfinţenie ritualul, furând Căluşul, de la cetele care străbăteau uliţele satului natal.

Nu m-am mai putut lăsa de el şi mi-am jurat că vor curge apele pe mine ca apa gârlii Cotmenei, de la primul legământ pe steag căluşăresc, acceptând să ascult vătaful, să mă păstrez curat şi să joc dansul strămoşesc în credinţă”, spunea el.

Cu 24 de ore în urmă, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook, exprimându-și condoleanțele la aflarea veștii despre trecerea în neființă a maestrului Petre Măsală.

„Cu profundă tristețe am aflat despre trecerea la cele veșnice a distinsului domn Petre Măsală.

Ca ministru al culturii, doresc să exprim întreaga mea compasiune, dar și recunoștința pentru contribuția sa remarcabilă la promovarea și păstrarea tradițiilor culturale, în special în domeniul dansului călușarilor.

Am avut privilegiul să-l cunosc pe domnul Petre Măsală în vara anului trecut și să fiu martor al pasiunii și cunoștințelor sale în arta călușului.

Este cu adevărat remarcabil faptul că a fost primul argeșean care a primit titlul de Tezaur Uman Viu în anul 2020, o recunoaștere meritată a dedicării sale de o viață în această artă tradițională”, transmitea Raluca Turcan.

Petre Măsală a murit în urma unui accident vascular cerebral

Maestrul Măsală a încetat din viață în noaptea de vineri spre sâmbătă, din cauza unui accident vascular cerebral. Primarul Sevastian Pupăză Roșu a fost cel care a transmis această tristă veste, fiind informat de către vecini, potrivit jurnaluldearges.ro.

Primarul a menționat că a avut ultima conversație cu celebrul călușar cu aproximativ zece zile în urmă, când acesta l-a contactat pentru a clarifica o problemă legată de cupoanele de energie. În ochii tuturor, Petre Măsală era cunoscut ca fiind un om vesel și plin de viață, fără să dea vreun semn că ar avea vreo suferință.

Maestrul Măsală lasă în urmă patru copii. Înmormântarea va avea loc în satul Vlășcuța, însă data exactă nu a fost încă stabilită.

„Petre Măsală nu a avut bogății, nici bănet, nici averi să lase urmașilor din neam. Că nu pentru asta a trăit și a jucat călușul toată viața lui. Dar ce tezaur cultural lasă el moștenire celor tineri, care sunt datori să nu o piardă în veci și s-o dea, la ràndul lor, mai departe….!

Azi, plecând de tot, nea Petrică, nu ai luat cu dumneata decât pălăria aia frumoasă, gătită cu mărgele și cu bete prelungi, colorate…!”, a transmis la rândul ei Loredana Costache, director Căminul Cultural at Căminul Cultural Hârsești.