Petre Roman nu mai are scăpare în Dosarul Mineriadei. Ce au anunțat procurorii
Parchetul General informează că se continuă urmărirea penală în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Petre.
Parchetul General a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei din perioada 13-15 iunie 1990.
Persoanele vizate în acest dosar sunt:
- Roman Petre, care la momentul respectiv era prim-ministru al Guvernului provizoriu al României,
- Voiculescu Gelu-Voican, care la momentul respectiv era viceprim-ministru al Guvernului provizoriu al României,
- Măgureanu Virgil, care la momentul respectiv era director al Serviciului Român de Informații,
- Sârbu Adrian, care la momentul respectiv era consilier al prim-ministrului Guvernului provizoriu.
Aceștia sunt acuzați de săvârșirea de „infracțiuni contra umanității”, conform articolelor 439 alin. 1 lit. a), f), g) și j) din Codul Penal, cu aplicarea articolului 5 din același cod.
De asemenea, sunt vizați:
- Cozma Miron, lider de sindicat la momentul faptelor, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității,
- Generalul (r) Dobrinoiu Vasile, care la momentul faptelor era comandant al Școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne,
- Generalul (r) Peter Petre, care la momentul faptelor era comandant al Unității Militare 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne.
Aceștia sunt suspectați de săvârșirea de infracțiuni contra umanității, conform articolelor 439 alin. 1 lit. f), g) și j) din Codul Penal, cu aplicarea articolului 5 din același cod.
Au fost 4 morți și s-au înregistrat două violuri
Potrivit rechizitoriului, în luna iunie 1990, persoane cu funcţie de decizie în statul român la acel moment, printre care Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, ajutaţi de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau – printre care Măgureanu Virgil – directorul SRI, Sârbu Adrian – consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.
De asemenea, potrivit documentului citat, începând cu 22 aprilie 1990, în Piaţa Universităţii din municipiul Bucureşti a avut loc o manifestaţie ce s-a desfăşurat pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990.
Procurorii afirmă că acţiunea represivă a avut caracterul unui atac generalizat şi sistematic, în cadrul căruia au fost comise următoarele fapte:
- moartea prin împuşcare a 4 persoane;
- violul a 2 persoane;
- vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.315 persoane;
- persecutarea prin privarea nelegală de privarea de dreptul fundamental la libertate şi siguranţă şi restrângerea acestui drept, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.214 persoane.