'Identificarea celor mai bune măsuri de stimulare a investiţiilor dezvoltate fie prin capital autohton, fie străin, se subscrie unui scop comun: dezvoltarea economică şi sustenabilă a României. Trebuie să păstrăm un cadru de comunicare viabil în care să construim legi nu pentru companii, ci împreună cu acestea, pentru a ne asigura, în primul rând, de aplicabilitatea practică a reglementărilor. De asemenea, veţi găsi în mine un susţinător al cadrului legislativ suplu şi eficient, fiind, de altfel, un combatant al supra-reglementării, atât de nocivă mediului de afaceri', a declarat Alexandru Petrescu, într-un comunicat.
La rândul său, Eric Stab, preşedintele FIC, a precizat că organizaţia pe care o conduce apreciază deschiderea la dialog manifestată de ministrul Economiei.
'FIC crede că investitorii străini prezenţi deja în România sunt cei mai buni ambasadori pentru acest mesaj şi că la baza succesului acestui obiectiv stau semnalele despre stabilitate, transparenţă şi predictibilitate pe care guvernul le poate transmite. Întâlnirea de astăzi confirmă aşteptările noastre către un proces normal de dialog structurat şi consultare cu mediul de afaceri pe probleme ce pot afecta mediul economic', a spus Stab.
Guvernul a decis joi adoptarea unui memorandum privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.
"Avem adoptat astăzi un memorandum, potrivit programului de guvernare 2017 – 2020, având în vedere crearea unor noi instrumente de investiţii publice, crearea Fondului Suveran de Investiţii fiind o măsură de stimulare economică, instrument de finanţare în investiţii în sectoare competitive, rentabile şi sustenabile, cu efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital şi surse din piaţa financiară", a declarat, joi, Alexandru Petrescu, într-un briefing la Palatul Victoria.
Potrivit ministrului Economiei, FSDI va reprezenta un partener pentru investitorii instituţionali, BERD, BEI, Banca Mondială, fonduri de investiţii şi alţi investitori privaţi.
Conform acestuia, au avut loc discuţii şi cu principalii jucători din arena investiţională naţională, regională, astfel încât procesul de lansare a fondului "să fie acompaniat" şi cu "avizul şi asentimentul lor general".
Totodată, ministrul Economiei a precizat că urmează să fie adoptat şi un act normativ privind funcţionarea efectivă a acestui fond.
FSDI va contribui atât la eforturile României de obţinere a statutului de piaţă emergentă pentru piaţa autohtonă de capital prin creşterea lichidităţii pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanţare a proiectelor de investiţii, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Conform sursei citate, statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI.
AGERPRES