Compania irlandeză de petrol şi gaze naturale Petroceltic International Plc a anunţat joi că lucrările sale de foraj din România au identificat gaze de calitate însă cantităţile descoperite sunt prea mici pentru a permite comercializarea lor, informează un comunicat de presă al companiei.
Petroceltic a precizat că primul său puţ de explorare (Cobălcescu South-1), efectuat în zona de sud a perimetrului Est Cobălcescu din Marea Neagră, a fost forat la o adâncime de 3.298 de metri de către sonda GSP Prometeu şi a confirmat existenţa unor rezervoare de gaze de o calitate bună. Cu toate acestea nu au fost descoperite cantităţi comercializabile de hidrocarburi urmând ca puţul să fie astupat şi abandonat.
Urmează acum ca sonda GSP Prometeu să fie mutată la blocul Muridava unde ar urma să efectueze primul puţ de explorare la o adâncime de circa 3.150 de metri. Compania estimează că şansele de succes se situează între 29% şi 43% iar lucrările de foraj vor dura aproximativ două luni.
‘Suntem nerăbdători să începem lucrările de foraj la Muridava-1, unde vor fie evaluate şi alte obiective’, a declarat directorul general de la Petroceltic, Brian O’Cathain.
În luna august a anului trecut, Petroceltic a achiziţionat compania britanică Melrose Resources Plc pentru 165 milioane lire sterline (260 milioane de dolari). În România, Melrose Resources a semnat cu Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) acordurile de concesionare pentru două blocuri din Marea Neagră, EX-27 (Muridava) şi EX-28 (Est Cobalcescu). Cele două blocuri, care acoperă o suprafaţă de 2.000 de kilometri pătraţi, au fost atribuite de ANRM companiei Melrose Resources şi partenerului Petromar Resources, la finele licitaţiei organizate în luna iunie 2010. AGERPRES