Atunci cand au intrat in gaura unde Saddam Hussein se ascundea de luni bune, soldatii americani l-au gasit pe dictator inconjurat de teancuri de dolari. Scandalul declansat de ultimul raport ONU arata ca exista suspiciuni ca o parte din acesti bani provin de la companii mari din lume, inclusiv din Romania. Rompetrol figureaza intr-o anexa intitulata “Surcharge Payments Associated with a Contracting Company” (Cheltuieli suplimentare asociate cu o companie contractanta, n.r.). Asupra companiei lui Dinu Patriciu ar putea plana suspiciunea ca ar fi cotizat in beneficiul acolitilor regimului Saddam, pentru a obtine contracte de achizitie de titei.

Intamplarea face ca, tot saptamana trecuta, in presa cotidiana sa circule o noua informatie din seria scandalului RAFO, potrivit careia autoritatile romane au cerut institutiilor abilitate din Monaco si Cipru sa investigheze conturile mai multor offshore-uri, deschise pe numele lui Viorel Hrebenciuc, Corneliu Iacubov si fratii Iancu. In octombrie, procurorul general Ilie Botos anunta ca s-ar fi reusit blocarea conturilor din strainatate ale unor politicieni romani, fara a face nominalizari. Apoi, un cont de doua milioane de dolari al lui Corneliu Iacubov ar fi fost blocat in Monaco. Daniel Morar, seful de la Anticoruptie, declara si el ca, pana in februarie, vor fi finalizate dosarele a pana la sapte mari corupti. Aparent, cele doua scandaluri nu au nimic in comun. La mijloc este aceeasi marfa de schimb: petrodolarii.


Dinu Patriciu se apara: “Faptul ca o companie este listata in acest tabel (anexa raportului ONU, n.r.) nu inseamna ca acea companie a platit suprataxe asociate contractelor sale.” El admite, totusi, ca “au existat, de-a lungul timpului, plati pentru asigurarea administrarii si conservarii bunurilor si prezentei companiei pe o piata (Irak, n.r.) pe care aceasta functionase aproape trei decenii”. Cu alte cuvinte, in Irak trebuia sa platesti ca sa supravietuiesti.

Continuare:

 Petrolul ONU, acuzat ca a “hranit” alte guri