Cea mai mare companie de la noi, OMV Petrom, a luat decizia, încă de luna trecută, să nu mai publice pe site-ul propriu preţurile de referinţă pentru carburanţi. În schimb, OMV Petrom a introdus un nou sistem prin care se poate vedea cât costă carburanţii la pompă, în orice staţie de distribuţie Petrom, întrucât faţă de preţurile de referinţă acestea pot fi mai mari sau mai mici cu 5%.
De exemplu, la staţia de pe Tudor Arghezi din Bucureşti, cea mai scumpă benzina costă 5,7 lei, iar Premium 95 cu 5,33 lei/litru. Aceleaşi preţuri se regăsesc şi la staţia din zona Dorobanţi.
Având în vedere că cele mai mari preţuri în staţiile Petrom se regăsesc în zona centrală din Capitală, putem concluziona că litru de benzină şi motorină nu depăşeşte pragul de 6 lei.
Până în urmă cu trei – patru zile, cel de-al doilea mare producător şi distribuitor de pe piaţa locală, avea preţul de referinţă la cel mai scump sortiment de benzină de exact 6 lei/litru.
Rompetrol, pentru că de această companie este vorba, a luat decizia să scadă preţul la benzina Alto 101cu exact 3 bani, ajungând astfel la 5,97 lei/litru. Doar la acest sortiment de carburant a fost operată o scădere de preţ pe data de 25 mai, după cea efectuată în urmă cu o săptămână, atunci când litru de benzină a fost ieftinit cu 9 bani, iar cel de motorină cu 3 bani.
La Lukoil, conform siteului companiei, cea mai scumpă benzină costă 5,71 lei/litru. Potrivit sursei citate, preţurile reprezintă o medie a preţurilor din cele circa 300 de staţii.
În prezent, Consiliul Concurenţei şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală desfăşoară un control pe piaţa carburanţilor. Premierul Emil Boc a cerut, în urmă cu circa două luni, Consiliului Concurenţei şi Departamentului pentru Afaceri Externe să verifice dacă o îngheţare a preţului carburanţilor încalcă legislaţia europeană.
Atât analiştii, cât şi oficialii Consiliului Concurenţei au recomandat să nu fie luată o astfel de măsură, întrucât preţurile vor urca mult mai mult după ce expiră termenul, în cazul în care se va lua o astfel de decizie.
În ultima săptămână cotaţia barilului de ţiţei a fluctuat între 98 şi 105 dolari, asta după ce în timpul evenimentelor din Libia, cotaţia a ajuns aproape de de 120 de dolari/baril.