Scumpirea preţului la energia electrică i-a pus pe jar pe marii consumatori. Pentru că resimt puternic costurile achiziţiei de electricitate, giganţii petrolieri de pe piaţa românească au decis să investească în unităţi proprii de producţie. Până în acest an, cele trei mari companii petroliere de pe piaţa românească, Petrom, Rompetrol şi Lukoil, nu au reacţionat la creşterile preţului energiei electrice. Se poate spune că s-au conformat acestor situaţii. Dar nu şi făr
Scumpirea preţului la energia electrică i-a pus pe jar pe marii consumatori. Pentru că resimt puternic costurile achiziţiei de electricitate, giganţii petrolieri de pe piaţa românească au decis să investească în unităţi proprii de producţie.
Până în acest an, cele trei mari companii petroliere de pe piaţa românească, Petrom, Rompetrol şi Lukoil, nu au reacţionat la creşterile preţului energiei electrice. Se poate spune că s-au conformat acestor situaţii. Dar nu şi fără costuri. Energia electrică alimentează instalaţiile folosite în procesul de rafinare a petrolului. „Noi plătim în jur de 60 de euro pe MW. Costurile anuale cu energia electrică cumpărată în proporţie de 60% din sistemul de producţie naţional şi folosită la rafinăria Petrotel Lukoil de la Ploieşti depăşesc 46 milioane de euro. La acestea se adaugă şi costurile din sectorul de distribuţie, de aproximativ opt milioane de euro“, spune Constantin Tampiza, director general Lukoil România.
Compania a înregistrat în 2005 o cifră de afaceri totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro, cu un profit (EBITDA) de peste 30 de milioane de euro. Lukoil estimează la sfârşitul acestui an o creştere a profitului cu 5%. Cea mai importantă investiţie avută în vedere de companie pe termen mediu este reconstrucţia unei centrale termoelectrice lângă Petrotel, pentru a-şi diminua costurile de prelucrare pe tona de ţiţei.
În prezent, costurile sunt estimate la 27 de dolari. „Vom investi în reconstrucţia centralei termoelectrice peste 45 de milioane de euro. Finalizarea ei este preconizată la sfârşitul anului 2009, şi va avea o putere instalată de peste 50 MW, moment în care ne vom permite să acoperim necesarul de energie electrică al rafinăriei Petrotel“, precizează Tampiza. Proiectul va fi coordonat de nou înfiinţata companie Lukoil Energy&Gas, parte a grupului Lukoil. Aceasta va urmări adaptarea produselor Lukoil la normele UE. Surplusul de energie obţinut la Ploieşti va fi vândut, după cum susţine compania, pe piaţa locală, cel mai probabil autorităţilor locale.
Petroliştii îşi doresc un rol dublu
Conform Operatorului pieţei energiei electrice din România (OPCOM), Petrom se află printre producătorii de energie electrică necesară rafinăriilor Petrobrazi şi Arpechim. Petrom a raportat pe primele trei luni ale anului o cifră de afaceri de 877 milioane de euro.
{i Rompetrol şi-a exprimat dorinţa de a deveni furnizor de electricitate. Potrivit declaraţiilor publice ale preşedintelui grupului, Dinu Patriciu, compania are în vedere investiţii de 40 de milioane de euro în construcţia unei termocentrale la Midia, care va furniza energie pentru rafinăria Petromidia şi benzinăriile Rompetrol şi va avea o putere instalată de cel puţin 110 MW. Unitatea va produce simultan energie electrică şi termică.
Tendinţa companiilor petroliere de a-şi produce prin capacităţile proprii energia electrică este apreciată de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Autoritatea anunţă pentru 2007 o creştere a gradului de liberalizare a pieţei, comparativ cu 83,5%, gradul înregistrat în 2005. „Oricând, apariţia unui nou investitor în domeniul energetic este benefică. Dublul rol, de producător şi furnizor de energie electrică şi termică al companiilor petroliere, contribuie la asigurarea necesarului propriu şi la creşterea siguranţei în alimentarea cu energie a consumatorilor“, declară Nicolae Opriş, preşedinte ANRE.
Până în momentul liberalizării totale, atât companiile petroliere, cât şi ceilalţi consumatori mari vor fi în continuare „energofagii“ sistemului de producţie naţional.
În topul marilor producători de energie electrică se află Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Termoelectrica care furnizează energie unui număr de 242 de consumatori captivi finali.
Energie scumpă
«Costurile noastre anuale cu energia depăşesc 46 de milioane de euro. Retehnologizarea sistemului energetic de la Ploieşti va permite acoperirea necesarului rafinăriei Petrotel, iar costurile vor scădea
cu până la 20%.»
Constantin Tampiza, director general Lukoil România
Efecte benefice
«Existenţa mai multor actori contribuie la creşterea concurenţei în sector şi implicit, la îmbunătăţirea calităţii energiei furnizate. Preţul energiei se va diminua pe măsură ce companiile petroliere vor folosi tehnologii moderne.»
Nicolae Opriş, preşedinte Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie
Petrotel procesează petrol rusesc
În 2005, Rafinăria Petrotel a procesat 2,4 milioane tone de petrol, întreaga cantitate provenind din import. Cheltuielile cu energia electrică pe tona prelucrată au fost de 27 de dolari.
Cifra de afaceri a companiei Lukoil în 2005 a fost de 1,3 miliarde de euro, iar veniturile brute au fost de 33,3 milioane de euro.
Cifră de afaceri de 877 milioane euro
Compania a procesat în primul trimestru din 2006 în cele două rafinării, Petrobrazi şi Arpechim,
1,7 milioane tone de petrol, din care aproximativ 29,4% a fost importat.
Cifra de afaceri a Petrom pe primele trei luni ale anului 2006 a fost de 877 milioane de euro.
O uşoarĂ scădere
Rafinăria Petromidia a procesat în 2005 aproximativ 3,26 milioane tone de ţiţei, în scădere cu 1% faţă de anul precedent.Cifra de afaceri a companiei la sfârşitul lunii septembrie 2006 a fost de 1,3 miliiarde de euro.