Petrolul a înregistrat o scădere de peste 2% la preț, după ce OPEC a revizuit în scădere estimările privind creșterea cererii, pe fondul îngrijorărilor legate de încetinirea economiei globale. Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 1,72 dolari (2,23%), ajungând la 77,28 dolari, iar contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI) au înregistrat o scădere de 1,72 dolari (2,4%), până la 73,75 dolari pe baril.
Petrolul a înregistrat o scădere de peste 2%
Petrolul a înregistrat luni o scădere de peste 2%, ștergând toate câștigurile obținute săptămâna trecută. Această scădere a fost cauzată de revizuirea în jos a previziunilor OPEC privind creșterea cererii globale de petrol pentru 2024 și 2025, precum și de reducerea importurilor de petrol ale Chinei pentru a cincea lună consecutiv, conform Reuters.
Scăderea de peste 2% la preț vine după ce OPEC a revizuit în scădere estimările privind creșterea cererii, pe fondul temerilor legate de încetinirea economiei globale. Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 1,72 dolari (2,23%), ajungând la 77,28 dolari, iar contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI) au înregistrat o scădere de 1,72 dolari (2,4%), până la 73,75 dolari pe baril.
Rolul Chinei pentru scăderea prețului
Importurile de țiței ale Chinei în primele nouă luni ale anului au scăzut cu aproape 3% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 10,99 milioane bpd, conform datelor oficiale. Scăderea cererii de petrol din China, determinată de adoptarea tot mai largă a vehiculelor electrice (EV) și de încetinirea creșterii economice post-pandemie, a fost un factor de presiune asupra consumului și prețurilor globale ale petrolului.
Presiunile deflaționiste din China s-au agravat în septembrie, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă. În plus, o conferință de presă organizată în aceeași zi a lăsat investitorii nesiguri în privința dimensiunii pachetului de stimulente economice pentru revitalizarea economiei celei de-a doua puteri economice mondiale.
„Lipsa unui calendar clar şi absenţa măsurilor pentru a aborda probleme structurale, precum consumul slab şi dependenţa de investiţiile în infrastructură, au sporit ambiguitatea în rândul participanţilor de pe piaţă,” a observat Mukesh Sahdev, şeful global al pieţelor de mărfuri – petrol la Rystad Energy.
Scăderea importurilor făcute de China au influențat mai mult decât temerile pieţei legate de posibilitatea ca un răspuns israelian la atacul cu rachete iraniene din 1 octombrie să perturbe producţia de petrol.
Rolul conflictului din Orientul Mijlociu
Statele Unite au anunțat duminică că vor trimite trupe în Israel, împreună cu un sistem avansat de apărare anti-rachetă, într-o desfășurare rară menită să consolideze apărarea aeriană a țării.
„Deşi un atac al Israelului asupra Iranului este probabil să aibă loc, măsurile de întărire recente ale armatei americane ar putea fi liniştit reacţiile de ambele părţi,” a transmis Dennis Kissler, vicepreşedinte senior de tranzacţionare la BOK Financial. „Comerţul va rămâne nervos, iar cei mai mulţi manageri de fonduri vor rămâne pe margine,” a adăugat Kissler.