Petrolul a ajuns la cel mai scăzut nivel din acest an. Preţurile țițeiului au scăzut miercuri cu peste 5 dolari pe baril. Neliniştea legată de problemele financiare ale Credit Suisse a agitat pieţele mondiale şi a redus efectul pozitiv al speranţelor unei redresări a cererii de petrol din China.
Semnele timpurii ale unei reveniri la stabilitatea pieţei s-au estompat după ce cel mai mare investitor al Credit Suisse, Saudi National Bank, a declarat că nu va putea să-i ofere mai mult ajutor financiar. Anunţul a dus la scăderea puternică a acţiunilor Credit Suisse şi ale altor acţiuni europene.
”Nu contează care este activul de risc, în acest moment, oamenii renunţă la diferite instrumente financiare. Nimeni nu vrea să meargă acasă cu o poziţie importantă în nimic astăzi… nu ai unde să te ascunzi cu adevărat”, a spus Robert Yawger, director pentru contracte futures în domeniul energiei la Mizuho din New York, transmite Reuters.
Prețul petrolului este în scădere de trei zile consecutive
Ambele valori de referinţă pentru ţiţei au atins cel mai redus nivel din decembrie 2021 şi au scăzut timp de trei zile consecutive. Cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 4,65 dolari, sau cu 6%, la 72,35 dolari pe baril. Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 4,51 dolari, sau cu 6,3%, la 66,84 dolari.
Volatilitatea contractelor pentru Brent şi WTI a fost la cel mai ridicat nivel din mai mult de un an şi ambele au intrat miercuri pe teritoriul de supravândute din punct de vedere tehnic.
Marţi, ambele valori de referinţă au scăzut cu peste 4%, presate de temerile că prăbuşirea Silicon Valley Bank (SVB), săptămâna trecută, şi alte falimente ale băncilor din SUA ar putea declanşa o criză financiară care ar afecta cererea de combustibil.
Titlurile Credit Suisse au condus declinul băncilor
Pieţele bursiere europene au scăzut puternic miercuri, cu peste 3%, cu un declin accentuat al acţiunilor bancare, condus de Credit Suisse, pe fondul turbulenţelor provocate la nivel global de falimentul Silicon Valley Bank, transmite CNBC.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în scădere cu 3%, toate sectoarele fiind pe roşu. Acţiunile bancare au scăzut cu 7%, înegistrând cea mai proastă sesiune de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, pe 24 februarie 2022, potrivit datelor Eikon.
Sectorul petrolului şi gazelor au scăzut cu 6,7%, în timp ce acţiunile miniere au coborât cu 5,6%. Credit Suisse a coborât la coada indicelui blue-chip, după ce cel mai mare creditor al băncii, Saudi National Bank, a declarat că nu va putea să-i ofere mai mult ajutor financiar.
Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 24%, după ce în timpul şedinţei de tranzacţionare au coborât cu până la 30%. Într-un interviu pentru CAN, citat de Reuters, CEO-ul Ulrich Koerner a spus: ”Capitalul nostru, baza noastră de lichiditate este foarte, foarte puternică. Împlinim şi depăşim practic toate cerinţele de reglementare”.
Indicele FTSE 100 din Regatul Unit a scăzut cu 3,8%, CAC 40 din Franţa cu 3,6% şi DAX din Germania cu 3,3%.