Ultimele incercari ale ministrului industriei si comertului de a-si impune oamenii in fruntea SNP – Petrom au esuat. In luna august a acestui an, in baza prerogativelor conferite de Legea de infiintare a SNP – Petrom (Legea nr. 70/1998), Radu Berceanu a numit in functia de presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al societatii pe Nicolae Staiculescu, membru si secretar de stat in Ministerul Industriei si Comertului.
Dupa doua luni, in 6 octombrie a.c., l-a retras, cu intentia declarata de a pune capat unor acuzatii cu tenta politica (numirea lui Staiculescu a fost pusa pe seama dorintei de a atrage „bani pentru partid), dar si a atacurilor orientate impotriva incompatibilitatii functiei de presedinte al CA al SNP – Petrom cu cea ulterior dobandita de presedinte al comisiei infiintate, pentru desemnarea firmei care sa administreze Petromidia.
Uzand de aceleasi prerogative, conferite de Legea nr. 70/1998, Radu Berceanu a numit un nou presedinte al CA, pe Bogdan Popescu, prezentat ca inginer geolog, cu 20 de ani de activitate in cadrul Petroconsultants Geneva. O data cu el, Berceanu a schimbat intreaga echipa a Consiliului de Administratie, din care i-a exclus pe toti directorii executivi, care pana atunci reprezentau majoritatea in CA. Ulterior, el si-a motivat decizia astfel: „Am retras din CA toti directorii executivi care, de altfel, formau majoritatea (patru din sapte) si aveau posibilitatea (se pare foarte placuta) ca ei sa-si stabileasca sarcini si tot ei sa le execute. Ba, uneori, sa execute unele lucruri si apoi sa le si aprobe in CA.
Ceva mai tarziu, suspiciunile ministrului industriei si comertului fata de activitatea directorilor companiei au devenit publice. Intr-un comunicat transmis presei, Berceanu arata: „Directorii au urmarit excesiv de atent si rezultatele verificarii situatiei societatii de catre consortiul de consultanta pentru privatizare, Rotschild – ABN Amro. Asta, probabil ca sa afle la timp daca este descoperita vreuna dintre „intimitatile societatii numai de ei stiute (inca).
S-au consumat sume foarte mari pentru publicitatea companiei. Foarte corect pentru o companie in prag de privatizare, dar banii au folosit si personal unor directori care imparteau (dupa bunul lor plac) publicitatea.
Un ordin dat pentru
a fi contestat
Prin miscarea lui Berceanu era evident ca puterea executiva palea in fata noilor oameni numiti in CA. SNP – Petrom a devenit, din acel moment, o scena deschisa pentru conflictul dintre Radu Berceanu si Popa, care-l avea alaturi pe liderul de sindicat, Liviu Luca.
Cand noul consiliu de administratie a infiintat un comitet de directie cu atributii in coordonarea si supravegherea directorilor executivi, Ioan Popa a reactionat dur. Amintindu-si brusc de existenta Legii societatilor comerciale, care prevede numirea consiliului de administratie de catre adunarea generala a actionarilor, a angajat o firma de avocati, pentru a analiza legalitatea schimbarii CA prin ordin al ministrului (desi nu era pentru prima data cand Berceanu uzase de aceasta procedura) si a infiintarii Comitetului de Directie.
Totodata, au inceput atacurile impotriva presedintelui CA, Bogdan Popescu, acuzat ca detine o functie incompatibila cu cea de actionar la o alta firma ce-si desfasoara activitatea in domeniul petrolului – Millennium Intl Resource -, si care este parte intr-un grup ce negociaza concesionarea a patru blocuri petroliere din Romania. Firma de avocati a dat castig de cauza conducerii executive. Berceanu a cedat si, in 20 octombrie, a revocat ordinul de numire a CA condus de Bogdan Popescu, lasand in seama adunarii generale a actionarilor alegerea unui nou consiliu de administratie.
„Paradoxal este faptul ca aceste miscari de trupe de la SNP-Petrom au avut loc tocmai intr-o perioada in care negocierile pentru privatizarea companiei erau in desfasurare, spune Bogdan Popescu. In Petrom se purtau discutii cu o delegatie a firmei grecesti Hellenic, iar alte companii isi anuntasera o posibila participare la privatizarea Petrom. Este vorba despre Shell, Mol si ENI. Popescu sustine ca „puternice forte din Petrom ce cuprind sindicatele si conducerea executiva a societatii, incearca sa franeze demararea privatizarii.
Desi afirma ca timpul nu i-a permis sa analizeze situatia financiara a societatii, Popescu spune ca, in scurta perioada in care s-a aflat la conducere (doua saptamani), a sesizat totusi unele inadvertente in activitatea Petrom, cum ar fi, de exemplu, dezvoltarea companiei tocmai cand aceasta se afla in plin proces de pregatire a privatizarii. „In principiu, investitiile pot fi un bun canal prin care sa se scurga bani in alte buzunare, spune Popescu. El atrage atentia asupra sumelor cheltuite pentru modernizarea statiilor de benzina „de doua ori mai mari decat cheltuielile efectuate de companii din strainatate, pentru investitii similare.
De unde a aparut Bogdan Popescu in vizorul ministrului industriei si comertului? Berceanu a declarat: „Am incercat sa gasesc persoane care sa aiba un profesionalism foarte ridicat in ceea ce priveste relatiile internationale din domeniul petrolier, in negocieri internationale cu mari firme, sa aiba experienta si succes in astfel de activitati. Au fost singurele criterii. Este aproape imposibil sa gasesti persoane cu astfel de calitati, dar care sa nu lucreze in domeniul petrolier si, deci, sa nu aiba nici un fel de potentiale incompatibilitati. Expresedintele SNP-Petrom aminteste insa si de faptul ca tatii celor doi – Berceanu si Popescu – s-au cunoscut candva la Ramnicu Valcea si nu exclude posibilitatea ca acest lucru sa fi avut o oarecare greutate in decizia ministrului industriei. Aceasta ar explica faptul ca, prin schimbarile de la inceputul lunii octombrie, Berceanu a intentionat sa-si numeasca un om care sa-i fie fidel in lupta surda dintre el si conducerea executiva a SNP-Petrom.
Batalia pentru Petrom continua
In cele din urma, a cedat presiunilor venite din interiorul companiei, revocand Consiliul de Administratie numit in urma cu trei saptamani si lasandu-i lui Bogdan Popescu in mana, in loc de o carte de vizita „forte (asa cum acesta se astepta sa obtina la numirea sa), doar un bilet de avion cu destinatia Geneva.
Berceanu a pierdut, poate, o batalie, dar inca nu razboiul. A renuntat la drepturile de care dispune prin Legea de infiintare a SNP-Petrom – numirea CA prin ordin ministerial – si asteapta ca AGA sa-i propuna pe cei sapte membri ai unui nou CA. Dar a avertizat intr-un comunicat: „Consider, in continuare, ca nu mai e de dorit prezenta directorilor executivi in CA al unei societati integrate, aflata in prag de privatizare si nu o voi accepta nici in propunerile viitoare. Batalia pentru Petrom continua.
Petrolul aprinde scanteia luptelor de culise
28 octombrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 28 octombrie 1999, 15:00
Ultimele incercari ale ministrului industriei si comertului de a-si impune oamenii in fruntea SNP - Petrom au esuat. In luna august a acestui an, in baza prerogativelor conferite de Legea de infiintare a SNP - Petrom (Legea nr. 70/1998), Radu Berceanu a numit in functia de presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al societatii pe Nicolae Staiculescu, membru si secretar de stat in Ministerul Industriei si Comertului.Dupa doua luni, in 6 octombrie a.c., l-a retras, cu intentia declarata de
Etichete: arhiva,
berceanu,
Bogdan Popescu,
petrom,
popescu
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Guvernantii adopta pe ascuns legislatia incomoda
- Marcile celebre sunt mine de aur pentru proprietari
- Certificate pentru afaceri in UE
- Apele tamaduitoare de la Calan nu fac minuni in afaceri
- Bazar
- Ordonanta privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor
- Gaura cheii
- In cercetarile de marketing, tehnicile de culegere a informatiilor difera
- Cablistii selecteaza programele tv in functie de pret
- Studiile de piata ajuta la fundamentarea deciziilor