Petrolul a atins in cadrul sedintei de tranzactionare de ieri un minim al ultimelor 17 luni pe intraday, de 61,61 dolari. La ultima inchidere, valoarea a fost de 62,73 dolari. sedinta de astazi a inceput usor in crestere, pana la un maxim al zilei de pana acum de 65,25 dolari. Dupa aceasta valoare, tranzactiile au impins valoarea in jos, dar fara a scadea sub 64 dolari.

Phil Flynn, vicepresedinte al Alaron Trading considera ca evolutiile pot fi surprinzatoare in urmatoarea perioada de timp, deoarece „OPEC vede ca pierde razboiul preturilor si ameninta cu reducerea productiei”. Ultima declaratie pe aceasta tema venita din partea unui oficial OPEC a fost chiar luna aceasta. Secretarul general al organizatiei, Abdullah al-Badri, a declarat ca OPEC sta in prezent in expectativa sa vada cum se misca piata, dar daca pretul o sa o ia prea mult in jos, productia se va reduce cu 1,5 milioane de barili pe zi. Data limita pana la care cartelul a amenintat ca va face mutarea anuntata este 1 noiembrie.

Mutarea ar putea sa nu aiba efect major asupra pretului, considera o serie de brokeri americani din domeniu. Ecuatia este simpla pentru americani: cererea mondiala este in descrestere din cauza crizei si a contractiilor economiilor dezvoltate. In plus, ca urmare a preturilor ametitoare la petrol atinse in acest an, multi consumatori au initiat programe de eficienta energetica. Rezultatul din piata este o restrangere continua a cererii. Pe aceste considerente, reducerea productiei de catre OPEC (ce detine 40% din productia mondiala) nu ar face decat sa mai elimine o buna parte din petrolul aflat in exces in piata, iar implicatiile asupra pretului ar fi minime.