Prețul petrolului s-a majorat substanțial în Federația Rusă. Țiţeiul Brent a crescut cu până la 2,6% la Londra pentru a se tranzacţiona la peste 86 de dolari pe baril.
Pretul la petrol a crescut după ce Rusia a declarat că intenţionează să reducă producţia din martie cu 500.000 de barili pe zi, informează publicația Bloomberg.
Rusia este capabilă să îşi vândă volumele de petrol şi nu doreşte să adere la restricţiile de preţ impuse de naţiunile occidentale
Așadar, țiţeiul Brent a crescut cu până la 2,6% la Londra pentru a se tranzacţiona la peste 86 de dolari pe baril, ştergând o scădere anterioară. În acelașit timp, West Texas Intermediate a trecut de 80 de dolari pe baril. Mişcarea este primul indiciu major al unui impact asupra producţiei ruseşti de când un pachet riguros de sancțiuni din partea comunității internaționale au fost impuse asupra producţiei ţării în ultimele trei luni.
Reducerea producţiei Rusiei va fi voluntară şi nu este altceva decât un răspuns la plafoanele de preţ occidentale, a declarat vicepremierul Alexander Novak. De asemenea, țara este capabilă să îşi vândă volumele de petrol şi nu doreşte să adere la restricţiile de preţ impuse de naţiunile occidentale.
Arabia Saudită şi-a arătat încrederea în redresarea cererii de petrol din China prin creşterea preţurilor
„Rusia va transforma piaţa petrolului dintr-o piaţă a cumpărătorilor într-o piaţă a vânzătorilor.”, a anunțat Bjarne Scieldrop , analist-şef pentru mărfuri la SEB AB. „Acest lucru ar trebui să elimine rabaturile asupra ţiţeiului rusesc care afectează acum veniturile petroliere ruseşti.”, a precizat acesta.
Astfel, înainte de anunţarea reducerii, ţiţeiul era deja pe cale să înregistreze cel mai mare avans săptămânal de la jumătatea lunii ianuarie. Însă o serie de factori de creştere au apărut în această săptămână, în timp ce Arabia Saudită şi-a arătat încrederea în redresarea cererii de petrol din China prin creşterea preţurilor, în timp ce au existat întreruperi în Turcia, Norvegia şi Kazahstan.
Rusia a acuzat din nou SUA: Washingtonul a distrus „cadrul juridic”
Administraţia lui Vladimir Putin avertizează că aplicarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic este afectată de politicile SUA şi de obiectivul învingerii „strategice” a Rusiei în Ucraina, în contextul acuzaţiilor Washingtonului la adresa Moscovei, conform presei internaționale.
„Reamintim că Tratatul START a fost semnat în realităţi politice fundamental diferite şi făcea parte dintr-un proces politic cu caracter complet diferit. Atragem din nou atenţia asupra faptului că politica agresivă a Washingtonului cu obiectivul declarat în mod deschis de a aplica o «înfrângere strategică» Rusiei în Ucraina, unde volumul de armament livrat este în creştere şi unde sunt trimişi instructori, mercenari şi militari din Statele Unite şi din alte naţiuni membre NATO, precum şi confruntarea din toate domeniile de interacţiune interstatală bilaterală practicată de actuala Administraţie americană fac imposibilă gestionarea afacerilor în mod normal.”, a anunţat, miercuri, 8 februarie, Ministerul rus de Externe, relatează cotidianului Le Monde.