Prețul petrolului a scăzut

Marți, prețurile petrolului au înregistrat a doua scădere consecutivă, pe fondul scepticismului legat de creșterea economică a Chinei. Aceasta a contracarat slăbirea dolarului american.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au înregistrat o scădere de 51 de cenți, adică 0,6%, ajungând la 82,29 dolari pe baril.

Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate au înregistrat o scădere de 42 de cenți, echivalent cu 0,5%. Ele au ajuns la 78,32 dolari pe baril.

La debutul sesiunii, ambele valori de referinţă au înregistrat o scădere de peste un dolar.

Impunând o presiune asupra prețurilor petrolului, China, cel mai mare consumator de petrol din lume, și-a fixat un obiectiv de creștere economică în jurul valorii de 5% pentru anul 2024.

Deși ținta este comparabilă cu obiectivul din anul precedent și se aliniază cu prognozele analiștilor, dezamăgirea investitorilor a derivat din absența unor planuri semnificative de stimulare a economiei în dificultate.

”Ţinta de creştere este OK, dar partea care lipseşte este modul în care doresc să atingă asta, ce fel de stimul, nu este clar pentru moment”, a spus analistul UBS Giovanni Staunovo.

Presiunea asupra prețurilor a fost intensificată de sentimentul general de reducere a riscurilor pe piețele financiare extinse, conform observațiilor făcute de Staunovo.

Petrol SUA
Petrol SUA/SURSA FOTO: Dreamstime

Dolarul american s-a depreciat

Marți, prețurile aurului au atins un nivel record, alimentate de speculațiile crescânde privind o reducere a ratei dobânzii în SUA în luna iunie. Ele au fost contrast cu declinul de pe Wall Street cauzat de slăbiciunea acțiunilor cu capitalizare mare.

Generând un suport moderat pentru prețurile petrolului, dolarul american a înregistrat o depreciere ca urmare a încetinirii creșterii în sectorul serviciilor.

În mod obișnuit, o depreciere a dolarului sprijină prețurile petrolului prin stimularea cererii din partea investitorilor care dețin alte valute.

Inflația este pe o traiectorie descendentă

Inflația a rămas încăpățânată în ianuarie, din toate punctele de vedere. Unii oficiali ai Rezervei Federale consideră că este doar o bubuitură temporară.

Președintele Rezervei Federale din Atlanta, Raphael Bostic, și omologul său din Chicago, Austan Goolsbee, au declarat că raportul privind inflația nu indică faptul că lupta împotriva inflației a stagnat.

Bostic și-a reiterat așteptările anterioare privind o reducere a ratelor dobânzilor „în timpul verii”. El a menționat că indicele de astăzi al cheltuielilor de consum personal a arătat că traiectoria descendentă a inflației a continuat să fie „accidentată”.

„Ultimele citiri au fost mai mari decât au sperat oamenii, dar dacă ne uităm pe termen lung, panta continuă să scadă”, a spus Bostic la o discuție la foc de tabără în Atlanta.1

El a mai spus că panta nu mai este la fel de abruptă ca înainte, dar este încă negativă. Potrivit lui, acest lucru este de bine. Raphael Bostic a adăugat că lucrurile trebuie să rămână așa.

Într-o prezentare online separată la Universitatea Princeton, Goolsbee a avertizat împotriva extrapolării unei tendințe dintr-o lună de date.

El spune că progresul este unul substanțial pe termen lung, scrie investopedia.com.

„Principalul lucru pe care trebuie să îl vedem este că am avut un progres foarte substanțial pe termen lung”, a spus Goolsbee.