Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu aproximativ 2%, punând capăt creşterilor din ultimele trei zile, deoarece datele economice din SUA au sugerat că Rezerva Federală ar putea majora în continuare ratele dobânzilor în încercarea sa de a combate inflaţia.
Jay Hatfield: Preţurile petrolului au fost deprimate de temerile legate de creşterea economică
Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 1,48 dolari, sau cu 1,9%, la 75,96 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,63 dolari, sau cu 2,2%, la 72,08 dolari pe baril.
Preţurile de consum din SUA au crescut în aprilie, mărind probabilitatea ca Fed să menţină ratele dobânzilor ridicate pentru moment.
Creşterea ratelor dobânzilor la nivel mondial a afectat preţurile petrolului în ultimele luni, deoarece traderii sunt îngrijoraţi de prăbuşirea economiei într-o recesiune.
”Preţurile petrolului au fost deprimate de temerile legate de creşterea economică, din cauza crizei bancare şi a slăbiciunii sezoniere, normală în timpul primăverii, pe măsură ce cererea de energie se moderează”, a declarat Jay Hatfield, CEO al Infrastructure Capital Management.
Stocurile de ţiţei din SUA au crescut săptămâna trecută cu aproximativ 3 milioane de barili, din cauza unei alte eliberări din rezervele naţionale şi a unei scăderi a exporturilor, a declarat Administraţia pentru Informaţii Energetice.
Despre scăderea prețurilor petrolului de marți, 9 mai
Preţurile petrolului au scăzut marţi, după câştigurile puternice din ultimele două sesiuni de tranzacţionare, din cauza datelor slabe despre importurile Chinei şi a îngrijorărilor cu privire la creşterea economică din SUA, turbulenţele din sectorul bancar şi discuţiile de la Washington privind plafonul datoriei, care ar putea presa cererea.
Cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 74 de cenţi, sau cu 1%, la 76,27 dolari pe baril. Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 59 de cenţi, sau cu 0,8%, 72,59 dolari pe baril.
„Am văzut o cerere mai slabă decât era de aşteptat în China… care se adaugă la faptul că temerile că Congresul nu va acţiona pentru a rezolva plafonul datoriei, combinate cu o criză bancară regională, duc la îngrijorări suplimentare de încetinire economică, a declarat Andrew Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates din Houston.
Luni, ambele valori de referinţă au crescut cu mai mult de 2%, în speranţa că SUA, cel mai mare consumator de petrol din lume, ar putea evita o recesiune dură, iar unii comercianţi au considerat că scăderea de trei săptămâni a ţiţeiului este exagerată.
Dar datele de marţi au arătat că importurile Chinei s-au contractat brusc în aprilie, în timp ce exporturile au crescut într-un ritm mai lent, semnalând o cerere internă slabă.
„Preţul petrolului pare să fie limitat între 70 de dolari şi 82 de dolari, până când vedem clarificarea faptului că cererea asiatică este intactă”, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior de tranzacţionare la BOK Financial, citat de Reuters.
Pieţele urmăresc comentariile preşedintelui american Joe Biden şi ale parlamentarilor republicani de vârf, cu privire la creşterea plafonului datoriilor americane de 31.400 miliarde de dolari, temându-se de o incapacitate de plată fără precedent dacă Congresul nu acţionează în trei săptămâni.