La ora 13,30, ora României, ţiţeiul Brent era tranzacționat cu 56.90 de dolari barilul, în crestere cu 3,92% faţă de valoarea sa anterioară. La aceeaşi oră, petrolul WTI Crude a fost cotat la 51.31 dolari, câștigând de asemenea aproximativ 3,50% faţă de seara trecută.
Aceste creşteri se produc după două zile pozitive pentru cotaţiile petroliere, vineri și luni. Vinerea trecută, ţiţeiul Brent a crescut cu 8%, cel mai mare câștig înregistrat într-o singură zi, din 2009.
Cotaţiile în creştere de la începutul lunii februarie vin după pierderile grele din ianuarie, când Brent s-a aflat la minimele ultimilor șase ani.
S-a sugerat, de asemenea, că prețurile scăzute ar putea avea un impact asupra ofertei viitoare.
Astăzi, BP a anunțat reducerea cheltuielilor de capital cu 20 miliarde dolari – banii investiți în noi proiecte de explorare, în condiţiile în care gigantul britanic simte durerea prețurilor mici ale petrolului. Compania a raportat profituri trimestriale de 2.2 miliarde dolari, mai mult decât prognoza de 1.5 miliarde dolari, dar mult mai puțin decât 2,8 miliarde dolari înregistrate în al treilea trimestru din 2014.
În același timp, există încă o mulțime de motive pentru a fi precauţi în privinţa sfârşitului declinului petrolului. Analistul Business Insider, Akin Oyedele, a subliniat ieri patru motive pentru a nu fi înşelaţi de recenta urcare a prețurilor petrolului, prognozând alte pierderi mai târziu în 2015.