Melrose Resources, compania care a preluat o parte din concesiunea pentru explorarea zăcămintelor petroliere de lângă Insula Şerpilor şi-a anunţat planurile de invesiţii pentru 2010, ocazie cu care s-au aflat şi descoperirile din Marea Neagră: două zăcăminte de gaze care fac cât producţia Petrom pe un singur an.
Melrose Resources şi-a anunţat azi planurole de investiţii pentru 2010. Compania listată la bursă în Marea Britanie ar dori să investască 20,6 milioane de dolari pentru dezvoltarea zăcămintelor din Marea Neagră. Investiţia este condiţionată însă de aprobarea de către ANRM (Agenţia Naţională a Resurselor Minerale) a asocierii cu Sterling Resources.
Melrose a preluat de la Sterling Resources, printr-un contract de tip farm-in, 32,5% din concesiunea zăcămintelor Pelican şi Midia, aflate pe platoul continental câştigat recent de statul român la curtea de la Haga.
Odată cu planul de investiţii, Melrose a anunţat şi descoperirile din Marea Neagră. Dacă la momentul câştigării procesului împotriva Ucrainei la Curtea de la Haga, presa relata despre resurse de petrol şi gaze de miliarde de euro, raportările Melrose arată că, cel puţin până acum, s-au descoperit doar două zăcăminte de gaze mici, care pot asigura, pe toată durata de exploatare, 8 miliarde de metri cubi de gaze. Petrom de exemplu, a avut doar anul trecut o producţie anuală de gaze de 5 miliarde de metri cubi.
„În 2010 ne aşteptăm să generăm un flux de lichidităţi semnificativ din operaţiuni, care ne va oferi o platformă pentru a ne concentra, din nou, asupra activităţilor de explorare şi a iniţiativelor de dezvoltare. Printre investiţiile foarte importante din 2010 se va număra proiectul de dezvoltare din Vestul Mării Negre”, a declarat directorul general al Melrose, David Thomas.
Pe lângă zăcămintele Ana şi Doina, Melrose doreşte să demareze în 2010 lucrările de explorare în alte perimetre: Clara, Gansca (numit şi Eugenia) şi Midia Sud-Est. Acestea au o resursă estimată la 14,16 miliarde de metri cubi de gaze şi circa 20 de milioane de barili de petrol.
Resursa iniţială este cea care apare în datele din explorările iniţiale seismice şi care poate fi confirmată sau nu de forări. În plus, există diferenţe mari între cantităţile care pot fi extrase şi cele din zăcăminte.
Întregul program de investiţii al Melrose Resources pentru 2010, destinat activităţilor din România, Bulgaria, Egipt, Turcia şi Statele Unite, se ridică la aproximativ 169 de milioane de dolari, în scădere de la 195 de milioane de dolari, cât anunţa compania în luna august.
Din această sumă 114 milioane de dolari vor fi alocaţi în mod cert pentru investiţii, restul de 55 de milioane de dolari depinzând de decizia executivului român şi de iniţierea unui proiect de stocare a gazelor în Bulgaria.