Petrolul, în cădere liberă

Preţurile petrolului înregistrează din nou o scădere accentuată în urma creşterii livrărilor OPEC, productia excedentară din SUA și preocupărilor potrivit cărora cererea din China ar putea prelungi o saturare globală. De asemenea, decizia Băncii Centrale a Chinei de a devaloriza controlat Yuan-ul pentru a doua zi consecutiv şi-a pus amprenta pe cea mai recentă prăbuşire a cotaţiilor petroliere.

Preţul petrolului WTI Crude este tranzacţionat pentru luna septembrie la New York la 42,80 de dolari barilul în această dimineaţă. Petrolul West Texas Intermediate a închis în ziua precedentă la 43,08 dolari barilul. Minimul ultimelor 52 de săptămâni este de 42,69 de dolari barilul.

Petrolul Brent era cotat în această dimineaţă la Londra la 49,11 dolari barilul, după ce a închis la cotaţia de 49,09 dolari barilul.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol OPEC a produs luna trecută cel mai mult în ultimii 3 ani, în condiţiile în care Iranul a revenit la cel mai înalt nivel după 2012, an în care au fost consolidate sancțiunile internaționale.

OPEC, cartel ce deţine 40% din producţia mondială de petrol, a ridicat luna trecută cota de ieşiri cu 100.700 de barili pe zi până la 31,5 milioane, a anunţat cartelul în raportul său de piață lunar. Această creştere a venit după ce Arabia Saudită a transmis OPEC că îşi reduce producţia cel mai mult în ultimul an.

Prețurile petrolului au scăzut săptămâna trecută la minimul ultimelor 6 luni, sub 50 de dolari barilul la Londra,. Iranul a ajuns la un acord cu puterile mondiale, la 14 iulie, iar acest acord ar putea ușura sancțiunile privind exporturile sale de petrol în cursul acestui an în schimbul combaterii activităţilor nucleare în discuţie.

"Având în vedere creșterea mai mult decât era de aşteptat a cererii de petrol la nivel mondial în acest an împreună cu unele semne de un ridicare a economiilor marilor țări consumatoare, cererea de țiței în lunile următoare ar trebui să continue să se îmbunătățească și astfel treptat să se reducă dezechilibrul în privinţa cererii şi ofertei de petrol", a anunţat Secretariatul de la Viena al OPEC.

Organizaţia a crescut estimările pentru cererea de petrol la nivel mondial în 2016 cu circa 100.000 de barili pe zi. Consumul mondial de petrol va urca cu 1,3 milioane de barili pe zi, sau 1,4%, până la 94 de milioane de barili pe zi în 2016. Rata de creștere este puțin mai mic decât se estimarea de anul acesta, 1,5%.