Analiştii Goldman Sachs spun că prețurile petrolului ar trebui să scadă la 40 dolari pe baril timp de șase luni, adică să piardă alte 15% din nivelul lor actual, pentru a "păstra capitalul aliniat". Acesta este nivelul la care Goldman spune că pot începe discuţiile despre randamentul industriei de profil americane.
Actualele preţuri ale petrolului încep deja să lovească în unele dintre cele mai scumpe companii de extracție: „Companiile mai mari, consumatoare de credit, funcţionează deja doar pe întreținere, iar numerarul este folosit în consecinţă doar pe menținerea unor domenii. Ne așteptăm acum ca livrările de petrol american să încetinească la 400.000 de barili pe zi, an pe an, pe trimestrul 4 din 2015”, spun specialiştii.
Cu toate acestea, cele mai multe companii nu se află încă în această situaţie și va dura ceva timp până să aibă de suferit: „Pentru a-şi păstra tot capitalul și în condiţiile reducerii investițiile în șisturi, până când piața se reechilibrează, credem că prețurile trebuie să rămână mai mici pentru mai mult timp. Deoarece ciclul scurt în cazul producției de petrol de şist este de 12 luni, producătorii de obicei acoperă între 9 şi 12 luni”, spun analiștii Goldman Sachs.
Pe scurt, aceasta înseamnă că nu e prețul dorit, dar prețul posibil de peste un an, acela este relevant pentru majoritatea producătorilor. Ministrul energiei de Emiratele Arabe Unite, una dintre țările care speră să-și reia cota de piață, a făcut referit la faptul că prețurile vor trebui să fie scăzute, în timp ce companiile americane sunt încă acoperite.
În pofida scăderii masive a prețurilor petrolului, majoritatea producătorilor non-OPEC sunt încă rentabili, chiar şi la un preţ atât de mic. Surse non-OPEC au produs 56,55 de milioane de barili de petrol pe zi în 2014. Aproape jumătate din această cantitate are un cost de exploatare de mai puțin de 20 dolari.