Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a publicat, deja, estimarea medie a preţului ţiţeiului Brent la 79,40 dolari pe baril în anul următor. Cu toate acestea, există posibilitatea ca ritmul scumpirii să încetinească deoarece preţurile care au ajuns la nivelul maxim al ultimilor trei ani au dus la majorarea producţiei globale, potrivit reuters.com. În prezent, AIE consideră ca preţul petrolului Brent va fi de 71,50 de dolari pe baril în 2022.

SUA va crește oferta

Situația actuală nu este una nouă, în trecut, petrolul a mai suferit modificări de preț. În urmă cu șapte ani, în 2014, preţul mediu al petrolului trecuse peste 80 de dolari.

Conform AIE, o mare parte din creşterea ofertei urmează să vină dinspre continentul american. Motivul ar fi uraganul ce a lovit principalul centru de producţie şi export din Statele Unite ale Americii de pe coasta Golfului. Incidentul a avut loc la sfârşitul verii, dar cu toate acestea, producţia din SUA a asigurat jumătate din creşterea producţiei globale de petrol în octombrie.

În ciuda acestui fapt, AIE susține că producţia americană nu va reveni la nivelurile înregistrate înaintea pandemiei până la finalului lui 2022. Acesta va reprezenta 60% din creşterea livrărilor de petroc non-OPEC+ în anul ce urmează.

„Piaţa mondială de petrol rămâne strânsă după toate măsurile, dar s-ar putea prefigura o pauză în creşterea preţurilor… ca urmare a livrărilor mai mari de petrol. Preţurile actuale oferă un stimulent puternic pentru a mări activitatea (în SUA), chiar dacă operatorii se ţin de angajamentele privind disciplina cheltuielilor.”, a informat Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE).

Cauzele scumpirii petrolului

„Cererea globală de petrol se măreşte din cauza consumului puternic de benzină şi a creşterii călătoriilor internaţionale, pe măsură ce mai multe ţări îşi redeschid graniţele”, a declarat AIE.

Potrivit instituției, cauzele care afectează cererea de petrol sunt reprezentate de creşterea cazurilor de coronavirus din Europa, activitatea industrială mai slabă şi preţurile mai mari ale petrolului. AIE susține că sporirea cererii de petrol va fi una constantă, la 5,5 milioane de barili pe zi pentru 2021 şi 3,4 milioane de barili pe zi pentru 2022.

AIE a anunțat că includerea ipotezelor de preţ în rapoartele lunare este rară, dar nu fără precedent. Stocurile de petrol ale ţărilor OCDE au scăzut cu 51 de milioane de barili la începutul acestei toamne şi au fost cu 250 de milioane de barili sub media pe cinci ani şi la cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani, mai exact din 2015.