Cotaţiile petrolului sunt din nou în centrul atenţiei după ce ieri, barilul a depăşit preţul de 73 de dolari.
Motivul acestei creşteri s-ar putea să nu mai fie neapărat determinat de speculatori, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu doar un an, când, din cauza speculaţiilor de pe piaţa petrolieră, un baril ajunsese aproape de 150 de dolari. Economistul şef al Agenţiei Internaţionale a energiei (AIE) face o observaţie care ne-ar putea alarma într-o oarecare măsură.
Fatih Birol a declarat în cadrul unui interviu acordat publicaţiei „The Independent” că nu peste mult timp lumea se va confrunta cu o altă criză: cea energetică. Motivul este unul cât se poate de simplu: marii producători de petrol din lume au atins nivel maxim de producţie, iar rezervele de petrol se vor epuiza în curând.
Momentul declanşării unei crize energetice este unul extrem de nepotrivit, explică Birol. Faptul că însănătoşirea economiei va însemna o creştere a cererii la nivel mondial, această cerere va fi întâmpinată de o stagnare a producţiei, sau chiar de o scădere, ceea ce ar însemna o lovitură dată reluării economiei.
Trebuie să renunţăm la petrol
„Într-o zi nu vom mai avea petrol. Evident, nu se va întâmpla nici azi, nici mâine, dar se va întâmpla într-o zi. Acesta este un argument să ne gândim să abandonăm petrolul, înainte să ne abandoneze el pe noi. Trebuie să ne pregătim pentru această schimbare, cu atât mai mult cu cât actualul sistem economic stă încă sub semnul petrolului”, spune economistul şef al AIE.
„Este o mare provocare, care s epune în termeni geologici, în termeni de investiţii şi în termeni geopolitici. Există un mare risc în condiţiile în care nu se va mai putea produce la fel de mult”, spune Birol.
„Statele lumii trebuie să înţeleagă măcar că era unui petrol ieftin a apus”, adaugă economistul.
Ce înseamnă „curând”?
Deşi sunt multe voci care spun că în secolul 21 nu vor fi probleme legate de rezervele petroliere, AIE, probabil mult mai avizată să facă astfel de estimări, este de părere că anul în care producţia de petrol va începe să scadă din cauza limitării rezervelor va fi 2020. Acest lucru nu înseamnă că până atunci situaţia de pe piaţa petrolului nu va întâmpina dificultăţi. În funcţie de modul în care va evolua situaţia economică a unor state precum China sau India, cererea acestora de petrol ar putea să fie un factor important.
Rezervele se epuizează de două ori mai repede
O estimare efectuată asupra a 800 de câmpuri petroliere din toată lumea a arătat că majoritatea dintre ele au atins deja maximul de producţie şi că rezervele se epuizează de două ori mai repede decât se estima în urmă cu doi ani.
Surprinzător, limitarea rezervelor îi sperie până şi pe cei care luptă pentru protejarea mediului înconjurător. Aceştia se tem de faptul că marii actori energetici nu se vor îndrepta neapărat către resursele de energie verde ci vor încerca să exploateze alte câmpuri, ceea ce va avea, de la caz la caz, efecte distrugătoare pentru mediu.
DETALII:
Citeşte şi Era petrolului, la apus?