Petrolul ridica temperatura in ringul bursier

In ultimele saptamani a devenit un fel de regula ca valoarea tranzactiilor sa fie ridicata, saptamana trecuta aceasta depasind 276 miliarde de lei. Pentru multi dintre jucatorii de la Bursa de Valori, ultima perioada a fost foarte buna pentru castigurile pe termen scurt. A iesit in evidenta evolutia actiunilor societatilor din doua domenii de activitate: farmaceutic si petrolier. Saptamana trecuta actiunile companiei Sicomed s-au apreciat cu 7,4%, cele ale societatii iesene Antibiotice cu 4,5%,

In ultimele saptamani a devenit un fel de regula ca valoarea tranzactiilor sa fie ridicata, saptamana trecuta aceasta depasind 276 miliarde de lei. Pentru multi dintre jucatorii de la Bursa de Valori, ultima perioada a fost foarte buna pentru castigurile pe termen scurt.
A iesit in evidenta evolutia actiunilor societatilor din doua domenii de activitate: farmaceutic si petrolier. Saptamana trecuta actiunile companiei Sicomed s-au apreciat cu 7,4%, cele ale societatii iesene Antibiotice cu 4,5%, iar titlurile Terapia au crescut cu 2,2%. Toate aceste actiuni au evoluat pozitiv pe o lichiditate destul de ridicata. „Evolutia din ultima vreme a companiilor din acest domeniu se datoreaza faptului ca se va permite producatorilor de medicamente sa faca si distributie. Asta va insemna venituri in plus pentru societatile respective, iar investitorii au reactionat imediat la aceasta noua situatie”, explica Emil Ogica, presedinte la Intercapital Invest. Cresterea diferita a actiunilor celor trei producatori care activeaza in domeniul farmaceutic se datoreaza insa unor situatii conjuncturale. Surse din piata ne-au declarat ca, in cazul societatii Terapia spre exemplu, se vorbeste despre faptul ca anumite fonduri trebuie sa isi vanda participatia la aceasta societate si, ca atare, se vorbeste neoficial de oferte de cumparare. Aceleasi surse ne-au declarat ca la un moment dat se auzea chiar de un pret cuprins intre 4.800 si 5.200 lei/actiune. In final insa nu s-a mai auzit nimic si poate si de aici si cresterea destul de ponderata a actiunilor TER din ultima saptamana. Evolutia actiunilor Antibiotice Iasi si Sicomed era intr-un fel previzibila, multi investitori considerand ca pretul acestor actiuni era destul de scazut.
Tranzactiile de miercurea trecuta de la SNP constituie de departe evenimentul saptamanii care a trecut. Peste 52 milioane de actiuni numai intr-o singura zi si o valoare a tranzactiilor care a depasit 70 miliarde de lei. Interesanta a fost si evolutia din aceeasi zi a celorlalte societati din domeniul petrolier. Rompetrol a crescut la 822 lei/actiune, in situatia unei lichiditati ridicate raportata la o zi normala de tranzactionare. Cresterea a continuat si in zilele urmatoare, vineri ajungand la un pret mediu de 873 lei.
Cea mai spectaculoasa evolutie au avut-o insa actiunile Oil Terminal, care au depasit valoarea de 900 de lei. Actiunile OIL au crescut practic in doua trepte: mai intai, imediat dupa data de referinta, dupa care pretul a inceput sa scada timid; apoi a urmat o perioada de crestere. „Cred ca explicatia acestei cresteri initiale consta in majorarea de capital cu un teren care se va face la Oil Terminal, in aceste conditii dandu-se dreptul de subscriere actionarilor inregistrati la o anumita data, pentru ca acestia sa nu isi diminueze cota de participare la capitalul societatii. Cum preturile de subscriere trebuie sa fie de minimum valoarea contabila a unei actiuni (peste 1.000 lei), reiese ca e mai ieftin sa cumperi actiuni din piata pentru a-si pastra cota in societate”, declara Emil Ogica.
„Nu cred insa ca evolutia actiunilor OIL pana la 900 de lei se datoreaza exclusiv dorintei investitorilor de mentinere a ponderii in societate. Imediat dupa dividende s-a aflat de dreptul de subscriere. Prima crestere o pun pe seama dreptului de a subscrie la preferinta. A doua crestere banuiesc ca s-a datorat unui investitor interesat de sectorul petrolier”, continua Emil Ogica. Nu trebuie omis faptul ca, in cazul actiunilor Oil Terminal, o crestere puternica pe un volum ridicat s-a inregistrat exact in ziua volumului ridicat de tranzactii de la SNP, de miercurea trecuta.
Actiunile Impact au avut o alta saptamana buna, depasind la un moment dat valoarea de 5.600 lei/actiune. Proiectatele majorari de capital de anul acesta se pare ca au dus la cresterea interesului investitorilor pentru aceste actiuni. Putini specialisti din piata se hazardeaza insa sa faca previziuni privind evolutia ulterioara a pretului acestor titluri.
„E greu de spus si nu stiu cine ar putea sa spuna pana la ce pret se va ajunge. E riscanta o prognoza. Va conta foarte mult daca vor fi indepliniti indicatorii prevazuti in bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an”, explica Emil Ogica.
Cand vine insa vorba de SIF-uri toata lumea este intr-un fel s-au altul optimista. Multi dintre investitori sustin ca, in ultimul timp, cotatiile celor cinci SIF-uri au ajuns la un fel de prag de rezistenta, care se asteapta a fi depasit in saptamanile urmatoare, in special dupa publicarea rezultatelor financiare de la sfarsitul lui mai. Dividendele incasate de SIF-uri de la banci se spera ca vor duce la profituri consistente, iar acest lucru se va constitui intr-un puternic impuls pentru evolutia preturilor celor cinci SIF-uri.

Cele mai vandute actiuni

Vineri actiunile SNP au fost tranzactionate si la 1.450 lei, in conditiile in care cu o saptamana in urma cele mai ridicate tranzactii se efectuau la 1.310 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a atins un maxim miecuri cand a depasit 70 miliarde de lei, lichiditatea a fost ridicata pe tot parcursul saptamanii.

· Val. tranzactii    105,79 mld lei
· Nr. actiuni tranz.    77,89 mil.
· Pret minim/actiune    1.300 lei
· Pret maxim/actiune    1.450 lei
*) prognoza 1 iulie 2003

Topul celor mai vandute actiuni (16.06 – 20.06)

Companie    Valoare (mld. lei)
Petrom        105,79
SIF 1        15,07
BRD        14,95
SIF 3        13,34    
TLV        11,88

Cele mai rentabile plasamente

In afara zilei de miercuri, valoarea tranzactiilor zilnice cu actiuni OIL a variat intre 480 si 590 milioane lei. Miercuri insa, acestea au depasit 3,6 miliarde lei, iar pretul a inceput sa urce spre 900 lei/actiune. Cresterea de miercuri s-a suprapus pe cea inregistrata si de alte doua societati petroliere.

· Variatie saptamanala    +11%
· Nr. actiuni tranz.        6,68 mil.
· Pret minim/actiune        830 lei
· Pret maxim/actiune        910 lei
*) prognoza 1 iulie 2003

Topul celor mai rentabile plasamente (16.06 – 20.06)

Companie    Variatie
Oil Terminal    +11%
Impact        +7,8%
Sicomed    +7,4%
Petrom        +6,1%
Alro Slatina    +5,9%

Cele mai slabe plasamente

Saptamana care a trecut a marcat o mica variatie negativa a celor doua banci cotate la BVB. Evolutia fulminanta a titlurilor TLV de dupa data de referinta se pare ca s-a oprit. Saptamana trecuta pretul a evoluat intre 3.400 si 3.500 lei/actiune, iar specialistii prevad o stagnare pentru urmatoarea perioada.

· Variatie saptamanala    -1,4%
· Nr. actiuni tranz    3,44 mil.
· Pret minim/actiune    3.400 lei
· Pret maxim/actiune    3.500 lei*) prognoza 1 iulie 2003

Topul celor mai slabe evolutii (16.06 – 20.06)

Companie        Variatie
Banca Transilvania    -1,4%
BRD            -1,2%
SIF 1            0,0%
SIF 5ttt0,0%
SIF 4ttt0,0%