Mentinerea pretului actual al carburantilor la pompa a fost posibila pina i prezent prin eforturile facute de S.N. Petrom, corelate cu o imbunatatire a conjuncturii internationale pe piata internationala a petrolului. Fata de luna decembrie a anului 1999, i decembrie 2000, pretul pentru extractia petrolului si a gazelor naturale a fost cu 46,4% mai mare. Cresterea a fost inferioara celei iregistrate pe piata internationala. in perioada analizata, valoarea unitara a tonei de titei importat a crescut cu 59,1%, fiind de 177,21 USD/ tona, comparativ cu 111,36 USD/tona i anul 1999.
Anul trecut s-au importat 4.641 mii tone titei, ceea ce reprezinta 66% din totalul consumului intern. Explozia preturilor externe s-a tradus printr-o crestere a valorii importurilor de combustibili si uleiuri minerale (+50,6%), care au detinut o pondere de 83,6% din importurile de produse minerale si 12,1% din total importuri. in cadrul acestui capitol de marfuri, importurile de titei au fost de 822,5 milioane USD, cu 72% mai mult decit i 1999, i conditiile i care cantitatea de titei importat a crescut cu numai 8,1%.
Cresterile spectaculoase de preturi la carburanti, iregistrate i cursul anului trecut, s-au diminuat, i luna decembrie 2000, majorarile apropiindu-se deja de valoarea anuala a inflatiei, care a fost de 40,6%. Astfel, daca i ultima luna a anului 1999 indicele preturilor pentru petrolul extras era de 236%, comparativ cu luna corespunzatoare din 1998, la sfirsitul anului trecut scazuse la 146,4%. La fel si i cazul indicelui pretului prelucrarii titeiului, care a atins valoarea de 233,2% i decembrie 1999, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, s-a redus i 12 luni la 166,6%, i decembrie 2000. Preturile analizate de statistica sunt cele de productie si la poarta rafinariei, fara a lua i calcul si taxele incluse pe care le plateste consumatorul final.
O noua majorare este inevitabila
Mentinerea preturilor la valori inferioare, fata de tarile central si est europene, se explica prin productia interna de petrol, de 6.030 mii tone anul trecut, cu costuri mai mici decit cel importat si rafinarea acestuia i unitatile Petrom, ceea ce determina posibilitatea de control a pietei interne. Totusi, ritmul de depreciere al monedei nationale, i raport cu dolarul si euro, va impune i curind o reasezare a preturilor si la carburanti, mai ales dupa scumpirea energiei electrice si termice de la 1 aprilie a.c. in pretul la poarta rafinariei a benzinei, materia prima conteaza cu circa 70%, iar consumul energetic cu circa 12%.
Deci, pentru mentinerea preturilor, Petrom va trebui sa preia diferenta rezultata din majorarea costurilor, pe itregul lant de productie, de la extractie, la transport si distributie. Cu toate ca Petrom nu mai detine monopolul productiei si distributiei, ramine principalul actor de pe piata interna, contind cu circa 40% numai i sectorul distributiei carburantilor prin statiile proprii si furnizorul pentru majoritatea benzinariilor din tara.
Vestea buna consta i previziunile optimiste privind evolutia preturilor la titei pe piata internationala, care i cursul anului trecut atinsesera valori de 35 USD/baril, cel mai mare nivel din ultimii 30 ani. in raportul sau privind piata internationala, Agentia Internationala a Energiei, si-a redus estimarile cu 140.000 barili/zi privind cresterea cererii de petrol pe plan mondial i acest an. Pe linga situatia economiei globale, consumul de titei a fost mai redus decit se anticipase, din cauza preturilor mari si a temperaturilor relativ ridicate iregistrate i aceasta iarna i Europa si Asia.
in ultimul trimestru al anului trecut, cererea mondiala s-a situat cu 0,5 milioane de barili sub asteptari, consumul mondial pentru acest an fiind estimat la 77 milioane barili/zi, fata de 75,5 milioane consumati anul trecut. Cu toate ca tarile membre OPEC au hotarit, pe 17 martie, o diminuare a productiei cu un milion de barili pe zi, aceasta scadere a ofertei va fi compensata de productia din tarile din afara organizatiei. Investitiile semnificative facute i ultimii ani i Rusia, Kazahstan si Mexic vor contribui i cea mai mare masura la cresterea productiei petroliere. De la aceste state este asteptata o productie de 46,7 milioane barili/zi, i crestere cu 0,9 milioane barili/zi, comparativ cu anul trecut. Nivelul productiei celor 10 tari membre a fost stabilit la 24,2 milioane barili/zi. La sfirsitul saptaminii trecute, pretul petrolului avea o tendinta descrescatoare, ca urmare a cresterii stocurilor americane si exporturilor petroliere irakiene. Pretul de referinta era de 26 USD/ baril, pierzind i cinci saptamini 5 USD/baril.
in conditiile i care tendinta de scadere a pretului la petrol se va mentine, mai ales ca i luna aprilie se asteapta o noua diminuare a cererii, nu vor mai exista motive pentru ca preturile carburantilor sa depaseasca rata inflatiei.