Petrolul se ieftinește pe fondul posibilei recesiuni din Germania

Barilul de petrol pare că s-a oprit din creștere, după o scădere de aproximativ un procent pe parcusul ședinței de azi. Țițeiul de referință american, WTI, a coborât până la 101,2 dolari pe baril, cotație care păstrează încă o creștere de 2,6% față de închiderea anului trecut. Perspectivele sunt însă de scădere, nu de creștere.

Creșterea pe care a înregistrat-o petrolul în ultimele săptămâni este pusă de analiștii Goldman Sachs pe seama îmbunătățirii perspectivelor economice și mai puțin pe fondul disensiunilor dintre SUA și Iran. Pornind de la ideea, vehiculată și acceptată la începutul acestui an, că problemele zonei euro nu se vor extinde în restul lumii, analiștii și investitorii se așteptau ca cererea să crească ușor sau să se mențină la nivelul de anul trecut.

Numai că ultimele date statistice venite din Germania indică o economie aflată în pragul recesiunii, după un ultim trimestru al anului trecut de contracție. Conform datelor oficiale ale Germaniei, PIB-ul celei mai mari economii din Europa a scăzut cu 0,25% comparativ cu trimestrul anterior.

Ceea ce înseamnă că întreaga zonă euro ar putea fi trasă în recesiune, mai ales în condițiile în care nici celelalte economii nu se simt multe mai bine. Producția industrială a Spaniei a scăzut cu 7% în noiembrie 2011 față de aceeași lună din 2010, aceasta fiind cea mai mare cădere lunară de după 2009.

Iar recesiune în zona euro, a doua zonă economică a lumii după mărime, înseamnă reducerea cererii pentru materii prime, inclusiv pentru petrol. Investitorii au reacționat imediat, preferând închiderea imediată a pozițiilor deschise pe petrol, în special pentru a marca profiturile. Evident, cotația a scăzut în consecință.

Un alt motiv pentru ieftinirea țițeiului este întărirea dolarului american față de euro. Raportul a ajuns pînă la circa 1,27 dolari pe euro, unul dintre cele mai reduse niveluri pentru moneda europeană din ultimii ani.

Referitor la Iran, pieșele așteaptă finalizarea discuțiilor pe care americanii le au zilele acestea cu China și Japonia, principalii importatori de petrol iranian. China are o pondere de 22% din totalul exporturilor iranieni, iar Japonia 14%. Dacă secretarul Trezoreriei Timothy Geithner va reuși să convingă cele doupă state să participe la embargoul asupra Iranului, atunci vom putea vorbi de efecte, dar până atunci impactul Iranului asupra pieței petrolului este relativ redus.