Concret, contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,73 dolari, echivalentul a 2,63%, ajungând la 64,13 dolari pe baril. În paralel, țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 1,61 dolari, adică 2,59%, până la 60,44 dolari pe baril. Ambele cotații au închis la cel mai scăzut nivel de după data de 10 aprilie, conform Reuters.
Petrolul a înregistrat marți o scădere semnificativă
Declinul este alimentat de preocupările privind conflictul comercial dintre Statele Unite și China, cei mai mari doi consumatori de petrol la nivel mondial. Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, majoritatea economiștilor consideră că politica tarifară agresivă a președintelui Trump sporește riscul unei recesiuni globale în 2025. Reacția Chinei la aceste măsuri, constând în introducerea unor tarife proprii asupra importurilor din SUA, a contribuit la escaladarea tensiunilor comerciale și la accentuarea incertitudinilor economice.
Pe fondul acestor tensiuni, unele companii mari precum General Motors, Kraft Heinz și Electrolux au anunțat revizuirea în scădere sau retragerea completă a estimărilor financiare pentru anul 2025. Situația este agravată de datele privind deficitul comercial al SUA, care a atins un nivel record în martie, semnalând un impact negativ puternic asupra creșterii economice din primul trimestru.
„Blocajul negocierilor comerciale dintre China şi SUA sporeşte anxietatea privind perspectivele de creştere economică şi a cererii de petrol”, a declarat Tamas Varga, analist la firma de brokeraj PVM.

Performanțele slabe din sectorul energetic au fost resimțite și de gigantul britanic BP
Performanțele slabe din sectorul energetic au fost resimțite și de gigantul britanic BP, care a raportat un profit net cu 48% mai mic, în valoare de 1,4 miliarde de dolari. Rezultatul sub așteptări a fost generat în principal de randamentele reduse în segmentul de rafinare și tranzacționare de gaze.
Pe planul ofertei, presiunea asupra pieței ar putea fi accentuată în perioada următoare. Mai mulți membri ai alianței OPEC+, care reunește țările OPEC și aliații acestora, au în vedere accelerarea ritmului de creștere a producției, o decizie care ar putea fi adoptată în luna iunie. Într-un context de instabilitate pe piață, analiștii de la Saxo Bank avertizează că o astfel de măsură ar putea avea efecte nefavorabile.
Datele arată o intensificare a exporturilor de petrol ale Kazahstanului
Deja, datele arată o intensificare a exporturilor de petrol ale Kazahstanului, stat membru OPEC+, cu o creștere de 7% în primul trimestru, ca urmare a majorării livrărilor prin conducta Caspică.
În ceea ce privește piața americană, investitorii așteaptă publicarea datelor privind stocurile de petrol. American Petroleum Institute urmează să comunice cifrele marți, iar Administrația pentru Informații Energetice (EIA) va publica datele miercuri. Estimările indică o creștere a stocurilor cu aproximativ 0,5 milioane de barili pentru săptămâna încheiată la 25 aprilie, ceea ce ar marca a cincea săptămână consecutivă de creștere. Prin comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, stocurile au crescut cu 7,3 milioane de barili, în timp ce media perioadei 2020-2024 a fost de 3,2 milioane de barili.
Toți acești factori combinați generează o presiune descendentă asupra prețurilor petrolului, conturând un peisaj economic și geopolitic complex, caracterizat de incertitudine și volatilitate ridicată.